A bort érteni legalább akkora öröm mint fogyasztani. Olvasni róla pedig sokszor éppen azt a tudást vagy azt az érzelmi, esetleg filozófiai hátteret adja meg nekünk, amitől soha de soha nem fogunk már csak úgy, rohanósan elfogyasztani egy pohár bort. Érezni fogjuk, hogy most valami történik, amire érdemes odafigyelni, hogy az italunk mögött tudás és történet van. Olvasásra fel!

 

bustle.com

Jásdi István: Mi maradunk

Amikor a korán árvaságra jutott, komáromi tímárlány, Jány Vilma és hites ura, a leszerelt őrmester, Hautzinger Sándor fűszerüzlete, kisvendéglője tönkremegy, s mindenüket elárverezik, a nincstelenné lett család a budapesti rokonok segítségével, akik állást-lakást szereznek, a fővárosba költözik. Bár Sándor kishivatalnoki fizetéséből, és abból a pénzből, amit Vilma varrással keres, nem sokra futja, a szülők nagy erőfeszítések árán kitaníttatják mindhárom gyereket. Az idősebb fiú, Guszti, a Ludovikán végez, a fiatalabbik, Sanyi, középiskolai tanári diplomát szerez, és a lány, Ili is elvégzi a tanítóképzőt. Családot alapítanak, és élnének-élhetnének boldogan, de mint oly sokszor, közbeszól a történelem.

Jásdi István csopaki borász könyvéből egy népes család négy generációjának szerteágazó és lebilincselő története bontakozik ki, amelynek ideje és tere a magyar XIX. és XX. század.  A Hautzingerek, Jányk, Jásdik sorsában sokan saját felmenőik, nagyszüleik, szüleik sorsát ismerhetik fel, hiszen ahogy telnek-múlnak az évszázadok, egy család története egyre inkább azonos magának az országnak a történelmével. Így válik ez a különleges-különös könyv “tucatregénnyé”, azoknak a regényévé, akik a vesztes háborúkból is győztesen kerülnek ki.

 

Peter Mayle: Bor, mámor, Provence

Biztosan sokan látták a regény alapján vígjátékot, amelyben Marion Cotillard és a sármos Russel Crowe szerelembe esik: szerettük a filmet is, de a regény sokkal rétegzettebb, és borközpontúbb élményt tartogat.

A történet szerint Max Skinner élete gyökeresen megváltozik, amikor főnöke lenyúlja legfontosabb üzleti partnerét. A londoni bankár hirtelen ötlettől vezérelve Provence-ba utazik, hogy szemügyre vegye örökségét: nemrég ugyanis egy jókora provence-i szőlőbirtokot örökölt nagybácsikájától. Max boldogan adja át magát a táj, a napsütés és a hamisítatlan dél-francia konyha vonzásának, ám váratlanul egy gyönyörű fiatal nő toppan be az életébe Kaliforniából. Peter Mayle nagyszerű regénye a romantikán túl a bortermelés roppantul jövedelmező és kegyetlen versenyt diktáló világáról szól.

 

Máté Ferenc: Toszkána hegyei

Megtalálni az álomházat és a szőlőbirtokot Toscanában olyan, akár szarvasgombát kutatni az erdőben, sok türelem, elszántság, szenvedélyes rajongás és elpusztíthatatlan humorérzék kell hozzá. 

Máté Ferenc, magyar származású borász és kalandor toszkán birtoka Montalcinóban van, egy csodálatos kis városban, amely nem mellesleg Olaszország egyik legelismertebb borvidéke. Tizenöt hektár szőlővel és olyan szomszédokkal rendelkeznek itt, mint (az egyébként piemonti birtokáról ismert) Angelo Gaja. A könyv rendkívül szórakoztató történet arról, hogyan talál magára két álmodozó Olaszországban: akáraz utazás, akár az olasz borok szerelmese a kedves olvasónk, ez a mediterrán kalandot biztosan élvezni fogja.

 

Hamvas Béla: A bor filozófiája

 

“Elhatároztam, hogy imakönyvet írok az ateisták számára. Korunk ínségében a szenvedők iránt részvétet éreztem és ezen a módon kívánok rajtuk segíteni” – írja Hamvas a könyvről, amely valójában elmélkedés a bor metafizikájáról, természetéről és szertartásáról. “A mámor a köznapi észnél határtalanul magasabb rendű állapot és a tulajdonképpeni éberség kezdete” – írja. Hiszen a mámorból fakad mindaz, amiért élni érdemes, a művészet, a zene, a szerelem, az igazi gondolkozás. A bor, a borozás megbocsátható, sőt maga a feloldozás: Hamvas elmagyarázza, hogy miért.