VinCE Magazin

ÚjraterítésAz utóbbi években a fővároson túl is egyre több étterem bukkan fel, amiért érdemes pihenőt tartani, vagy akár nagyobb kitérőt tenni. A több éves múlttal rendelkező 67Sigma étterem új fejezetet kezdett, amiről újdonsült tulajdonosai, Haluza Valéria és Lehrner Lóránt meséltek Rattner Rékának.

Fotókredit: Kovács-Haraszti Ágnes

 

 

Székesfehérvár szívében és a város egyik legrégebbi épületében, a Hiemer-házban lelt otthonra a 67 étterem hosszú évekkel ezelőtt, ami a tavalyi év elején történt tulajdonosváltás óta családi vállalkozásként működik tovább megújult nevén, 67Sigma étteremként. Valéria és Lóránt mindketten közgazdászok, és állandó vendégei voltak az étteremnek, aminek a megvásárlásán, elmondásuk szerint nem gondolkodtak sokat. A csapattal gyorsan megtalálták a közös hangot és ez az egységesség, azonnal érezhető az étterem hangulatán. „Mi abban hiszünk, hogy nem sztárchefjeink vannak, hanem egy csapatunk van, amit folyamatosan építünk, és akikkel közösen tudunk tervezni, gondolkodni.”

A hely miliőjéhez sokat adnak hozzá a házaspár utazásai során szerzett élményei, a nagy gonddal összeválogatott hangulatos zene, valamint a saját gyűjteményükből a falakra került festmények. „Az elsődleges célunk, hogy a vendégek jól érezzék magukat, megfelelő kiszolgálást kapjanak és elégedetten távozzanak.”

Fotókredit: Kovács-Haraszti Ágnes

 

Az étterem a színes hazai és nemzetközi tételekből álló borlapon túl figyelemreméltó párlat választékkal rendelkezik, amelyek párosításában jó nevű, tapasztalt sommelier-k voltak a tulajdonosok segítségére. A szebbnél szebb üvegekben díszelgő whisky, gin és rum szortimenthez fajtánként különböző íz párokat alkottak meg, így az is megtalálja itt a számítását, aki csak egy italra tér be a 67-be. 

Az étlap a könnyed francia vonalon mozog, ami mind az ételekben, mind pedig a fűszerezésben tetten érhető. Lóránték sokat utaztak, bejárták Speyside-ot a legjobb whiskykért, Franciaországból pedig régi szakácskönyvekkel tértek haza, hogy minél többet tudjanak meg az autentikus fűszerezésről. A nyúltól a galambon, a fürjön és a bárányon át a nyár nagy favoritjának számító fogolyig számos húsféleség közül választhatunk az étlapról, amelyeket változatos módokon készítenek el és szezonális zöldségekkel körítenek. A saját sütésű kenyérnek is nagy sikere van a vendégek körében, az utóbbi időben a tintahal tintával feketére színezett változat kapta a legtöbb dicséretet. „Reggel már azon dolgozunk, hogy milyen apróságokat találjunk még ki, amivel a vendégek kedvében járhatunk.”

Fotókredit: Kovács-Haraszti Ágnes

Az alapanyagok zömében Franciaországból és Spanyolországból származnak, de a szemfüles vendég találhat néhány magyar termelőt is az étlapon. Közéjük tartozik a Csurgódombi Sajtkonyha, amely egyedi, magas minőségű sajtjait, manufakturális módszerekkel, kis tételben készíti, ennél fogva nem találkozhatunk velük akárhol. „Mi vállaljuk, hogy többségében nem helyi alapanyagokból dolgozunk. Mi nem csillagokra hajtunk, számunkra az az elsődleges szempont, hogy állandó, kiváló minőséget nyújtsunk a hozzánk ellátogatóknak.”

Az étterem gyakran tart borvacsorákat, nemrégiben a villányi Gere Attila pincészet legutóbbi évjáratainak kiemelkedő tételeihez komponáltak ételsort, de volt már champagne est és női borászok is megfordultak az asztalok között.

Az aktuális programokat az étterem Facebook oldalán követhetjük.

Tags: ,

Comments are closed.