A Portsmouthi Egyetem kutatói három évnyi munka után ATOMIK névre keresztelt, de radioaktivitás-mentes vodkát dobtak piacra abban a reményben, hogy a projekt segít majd Csernobil gazdaságának talpra állásában. 


Jim Smith professzor a projekt bemutatásakor a megalkotott kézműves vodkát a világ egyik legjelentősebb italának nevezte. 

A Portsmouthi Egyetem kutatócsoportja hároméves projektje során a csernobili elzárt övezetben a radioaktivitás átvitelét vizsgálta a gabonafélékben. Úgy találták, hogy az itt termett gabonafélékben a radioaktivitás meghaladja az egészségügyi határértéket, mivel azonban a desztilláció csökkenti az eredeti gabona szennyeződéseit, a kész termékben csak a C-14 szénizotópból származó radioaktivitás mutatható ki, ami bármilyen szeszes italban megtalálható körülbelül ugyanekkora mennyiségben. A desztillált alkoholt olyan vízzel hígították, melyet szintén egy mélyen fekvő csernobili vízrétegből, 10 km-re a reaktortól nyertek. Az itt található víz kémiai tulajdonságai hasonlóak például a franciaországi Champagne régió talajvízéhez – és a kutatók szerint teljességgel szennyeződés-mentes.

Smith professzor az eseményen elmondta, hogy reméli, a vodkaprojekt előkészíti az utat a helyiek számára, hogy megkezdhessék a gabonatermesztést olyan területeken, ahol a mezőgazdaság még mindig tiltott. A kutatói csoport létrehozott egy szociális vállalkozást, hogy elkezdhessék gyártani és értékesíteni az ATOMIK „házi vodkát”. Smith tervei szerint a társaság a vodka eladásából származó bevétel 75%-át visszatéríti az érintett közösségnek.

„Célunk, hogy értékes terméket állítsunk elő a tiltott zónán kívüli térségek gazdasági fejlődésének támogatására, ahol a sugárzás jelenleg nem jelent jelentős egészségügyi kockázatot.”

Forrás: The Drinks Business