Ha szeretnénk elmélyedni a bor tudományában, akkor ezt az öt könyvet ajánljuk a nemzetközi kínálatból: vannak köztük szórakoztató és komolyabb írások, viszont ha adunk nekik egy esélyt, bizonyára az idei ősz leghasznosabb és elgondolkodtatóbb olvasmányai között szerepelnek majd.

 

The History of Wine in 100 Bottles (Oz Clarke) 2015

Minden tantervnek tartalmaznia kell történelemleckét, azonban kevés olyan vonzó opció van a borról tanulók számára, mint Clarke könyve. A szerző egyébként a West End színésze és volt televíziós műsorvezető, kiváló mesemondó, ez az illusztrált könyve pedig bemutatja a borral kapcsolatos témák (palackformátumok, dugók, szerszámok stb.) fejlődését, valamint a fontosabb eseményeket, egészen a borhamisító Rudy Kurniawan 2014. évi tevékenységéig.

 

The Sommelier’s Atlas of Taste, (Rajat Parr és Jordan MacKay) 2018 

Ez a sommelier-író csapat második könyve, amelyben gyönyörű portrék és fotók kíséretében mutatják be az olvasóknak, milyenek is a borok Európa klasszikus régióiban. Minden fejezet egy régióval, annak ikonikus szőlőfajtáival és stílusaival foglalkozik, ám korántsem követi a bortankönyvek megszokott szerkezetét –arra vállalkozik ugyanis, hogy bemutassa, milyen stílus- és karakterbeli különbségek vannak az egyes borvidékek borai között a különböző terroirok, a borászok eltérő módszerei és felfogása, sőt akár a legújabb trendek következményeképp. 

 

amazon.com

 

The New Wine Rules (Jon Bonné) 2017

A veterán borszakíró Bonné ebben a könyvben bemutatja a borvásárlás, -szervírozás és -fogyasztás szabályait, közérthető nyelven és vonzó grafikákkal. Ez a kis könyv eloszlatja a tévhiteket és a mítoszokat, miközben egyáltalán nem leegyszerűsítve tálalja az információkat, és remek tanácsokkal lát el.

 

Wines and Vineyards of Burgundy (Camillo Favaro, Giampaolo Gravina) 2018

560 oldalas, nem éppen könnyed olvasmány, azonban, ha az ember Burgundiával akar foglalkozni, értékelni fogja a bortermelők katalógusát: ez a könyv felbecsülhetetlen érték azok számára, akik meg akarják érteni ezt a híresen tagolt régiót, ahol nem csak az egyes parcellák tulajdonosait, hanem szinte a szőlőiket is ismerni kell. A könyv részletes térképeket is tartalmaz a termelőkről és területeikről.

 

Flawless: Understanding Faults in Wine (Jamie Goode) 2018

Goode világszinten elismert borszakíró, aki több könyvet is kiadott már a borkóstolás mögött meghúzódó tudományról. Ez a könyve a leggyakoribb borhibákat magyarázza el alaposan – mint a dugóhibát, az illósságot és az oxidációt. Segíti az olvasókat abban, hogy felismerjék és megértsék, mi okozza a problémát. Talán azok, akik tudományos érdeklődésűek, jobban fogják élvezni ezt a könyvet, amely sok ponton mélyen belemegy kémiai folyamatok fejtegetésébe, de mindenképp hasznos társunk lehet a borvilággal való ismerkedés során. 

Forrás: Forbes.com