Ha valamikor, akkor szeptemberben érdemes igazán borszeretőnek lenni, hiszen ez a szüreti mulatságok, a borvacsorák és borfesztiválok időszaka: végtelenített ünnep. Ezt a hét programot mindenképp ajánljuk!

 

Bioétel- és Borfesztivál (Hajdúszoboszló, szeptember 13–15.)

A fesztivál három napján a vendéglátók pultjainál csak biohúsból és bioélelmiszerekből készült ételek bő kínálata várja a látogatókat, melléjük pedig az ország különböző tájairól érkező organikus borok színes választékát kóstolhatják meg az érdeklődők. A háromnapos rendezvényt népzenei és néptáncbemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek egészítik ki.

 

Bor.Zene.Zala (Zalaszabar, szeptember 20–21.)

A Zalai borvidék egykori rangjának helyreállítása az egyik fő célja a szeptemberi fesztiválnak, amelyen lehetőségünk lesz alatt több tucatnyi turisztikai attrakciót felfedezni, pincészeteket látogatni, természeti és épített örökségi helyszíneket megtekinteni, illetve kulturális és zenei programokon részt venni. Sőt a zalai zászlósbort is megkóstolhatjuk majd, amelynek elkészítésében a borvidék hegyközségei és borászai vesznek részt. 

 

III. VINO Kóstoló Ünnep (szeptember 21.)

Az élmény köztünk születik – hirdetik az egri fesztivál szervezői, akik ezúttal egy hangulatos érsekkerti piknik keretében megmutatják be az Egri borvidék ismert borászatait és éttermeit, valamint kézműves termékeit. Az egri Érsekkert talán legromantikusabb részén, a tó körül várják a borok és ételek szerelmeseit, koncertekkel, valamint kóstoló és szüreti programokkal.

X. Mindszenthavi Mulatság (Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud, szeptember 27-28.)

A két falu sokkal több, mint amit a sietős átutazó lát: a bronzkor óta lakott Tokaj-Hegyaljában él szobrász, fotóművész, kézművesek és természetesen elhivatott borászok.  A  mulatság különleges programjai között szerepelnek tematikus borkóstolók, sajt-bor párosítás, pezsgőkóstolás, sajtkészítés, lekvárkülönlegességek kóstolása, Borecet Múzeum, helyi gasztronómia, könyvbemutató, gyerekprogramok, helyi termékek, szüreti felvonulás.

 

Villányi Vörösbor Fesztivál (október 4-6.)
A neves borászati-kulturális rendezvényére ismét többtízezer látogatót várnak a szervezők a villányi Rendezvénytérre, a Pincesorra, a Diófás térre és a város több pontjára. A fesztiválra közel 35 borászat és számos neves pincészet települ ki a legjobb vörösboraival. Számos nagyszerű zenekar gondoskodik a hangulatról, mint például a Bohemian Brass Band, a Bagossy Brothers Company, a Budapest Bár, de Kollár-Klemencz László és Tóth Vera is feltűnik.

 

Móri Bornapok (október 3-6.)

Mór egyik legrangosabb rendezvénye, nagy eseménye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok. A programsorozat ideje alatt a város egész területén, számos helyszínen több ezer látogató számára kínálnak rendkívül sokrétű hagyományőrző, kulturális, sport és szórakoztató lehetőséget, emellett az idelátogató hazai és külföldi vendégek megismerkedhetnek a város egyre gazdagodó kulturális értékeivel. Október 3. és 6. között a Móri Bornapokon borkóstolás, borkirálynő választás, kiállítások, koncertek, utcabálok, szüreti felvonulás, népművészeti kirakodóvásár, gyerekműsorok, sportprogramok és színes forgatag fogadja a vendégeket!

 

Budafoki Pincejárat (október 5.)
Talán sokan nem is tudják, hogy a fővárosunk egyik kerülete, a „Budapest Bornegyedeként” is ismert Budafok mennyi csodát, látványosságot rejt – pedig neves pezsgőpincészetek, mint a Törley és a Garamváry, és minőségi borászatok, mint a Lics, a Katona vagy a Várszegi pincészet is itt működnek. A hatalmas, impozáns pincék nemcsak borászatoknak, hanem minőségi vendéglátóhelyeknek, látványos kiállításoknak is otthont adnak. Borkóstolók, vezetett pinceséták, koncertek és megannyi kulturális program részesei lehetnek az idelátogató vendégek október 5-én.