Egy ritka single malt whiskykből álló kollekció, amelyet a világ legértékesebb gyűjteményének is kikiáltottak, ebben a hónapban elérhetővé válik a licitálók számára is, írja a The Drinks Business.

The Drinks Business

 

A 467 palackból és négy teljes hordóból álló gyűjtemény összesen 4 millió fontot ér, és a Sotheby’s aukciósház fogja értékesíteni – az online árverés szeptember 27-én kezdődik, és október 24-én ér majd véget. A gyűjteményben sokféle skót whisky szerepel, de az eredeti gyűjtő a Bowmore, a Highland Park és a Macallan nagy rajongója volt. A Macallan tételek adják a kollekció legértékesebb részét, hiszen összesen az 178 palack 1926 és 1991 közötti single malt whisky árverés előtti becsült értéke 2,2 millió font. A Sotheby’s szerint ez a Macallan legritkább és legátfogóbb gyűjteménye, amelyet valaha aukción kínáltak. 

A világ legdrágább whiskyje is egy Macallan: az italritkaság több mint 300 millió forintnak megfelelő fontért kelt el tavaly. Az idei árverés érdekessége, hogy a gyűjteményben található 1926-os Macallan ugyanabból a hordóból származik, így várhatóan ezért e rendkívül ritka tételért lesz majd a legnagyobb harc az aukción.

 

Az egymillió fontos whisky a Sotherby’s tavalyi árveréséről Michael Dillon egyedi címkéjével


„A Macallan az egyik, ha nem a legismertebb single malt skót whisky a világon, amelynek neve
összekapcsolódott a kompromisszummentes minőséggel, a kifinomultsággal és a tradícióval” – mondta Anna G. Metaxas, a Macallan regionális márkanagykövete július 24-én, Budapesten. A single malt whiskynek hazánkban is megvan a maga rajongótábora, az úgynevezett Macallan core range (klasszikus sorozat) pedig az átlagfogyasztó számára is elérhető.