Az Európai Unió statisztikai hivatalának legfrissebb jelentése szerint Finnországban, Írországban és Svédországban fizetünk a legtöbbet az Európai Unióban, ha alkoholt rendelünk.

Eurostat

 

A tanulmány az alkoholos italok árát az adott ország jövedelmi viszonyaihoz képest súlyozta, hogy meghatározzák, mennyibe kerülnek az alkoholos italok az EU átlagához képest. Kiderült, hogy az Unión belül Finnország a legdrágább: itt az alkohol 82%-kal költségesebb. Az alkoholárak közötti különbség egyik jelenős forrása az adóteher: Finnország, Írország, Svédország és az Egyesült Királyság terhel legtöbb jövedéki adót az alkohol árára, a borra kiszabott terhek viszont Írországban a legmagasabbak (a sörre ennél alig kedvezőbb szabályok vonatkoznak, ez a második legmagasabb az EU-ban). 

Az Eurostat új adatai rámutattak, hogy a lassan búcsúzó Egyesült Királyság egyelőre az Európai Unió egyik legdrágább országa alkohol szempontjából. Hogy az alkohol ára az északi országokban magas, az senkinek nem újdonság, azonban meglepő lehet, hogy Görögország áll a negyedik helyen. A görögöknek a pénzügyi válság óta nagy terhet jelent az állandósult magas árszint, ráadásul az alkoholra további jövedéki terhek rakódnak, így lehetnek itt jelentősen drágábbak az alkoholos italok, mint a többi mediterrán országban.

Franciaország, Olaszország és Spanyolország, a három bortermelő óriás egyikében sem haladják meg az árak az EU-s átlagot, közülük Spanyolországban a legkedvezőbbek az árak (84%). Az alkohol-tartalmú italok árszintje 2018-ban Bulgáriában és Romániában volt a legalacsonyabb: 26%-kal az EU átlaga alatt. Utánuk közvetlenül Magyarország következett, nálunk 23%-kal kedvezőbbek az alkoholárak az átlagnál.

Érdekesség, hogy az EU-n kívül, de az EFTA-n, az Európai Szabadkereskedelmi Társuláson belül Izland a legdrágább, ahol az árak több mint kétszeresei az EU átlagának.

Forrás: The Drinks Business