VinCE Magazin

Furmint a csúcsonSzeptemberben a VinCE Magazinban minden a furmintokról szól. Szőlőfajtánk lassan a nagyvilágban is megkapja az őt megillető figyelmet, lapszámunkból kiderül, hogy miért. A címlapon a Bussay Pince 10 éves furmintja, ennek kapcsán a múltba és jövőbe is tekintettünk Bussay Dorottyával, elnéztünk a természetesség útját járó Elzászba, ellátogattunk a Kreinbacher Birtokra és a Mészáros Pincéhez, illetve – természetesen – fantasztikus furmintokat kóstoltunk!

 

 

Elzász, természetesen

Elzász felfedezése ezernyi meglepetéssel szolgál: az mar régóta tudott, hogy rizlingben es traminiben erős, az kevésbé evidens, hogy pezsgőt es pinot noirt is érdemes innen választani. Ha hozzátesszük, hogy lassan mar nem találni olyan boraszatot, mely ne organikus vagy biodinamikus módon gazdálkodna, Elzász végképp megér egy utat. Csepe Erika írása.

Örökség – furmintteszt

A tesztre készülve aggódva csomagoltuk ki a 2009-es Bussay Furmintot, korábbi furminttesztünkön ugyanis éppen az idősebb furmintok szerepeltek gyengébben, még a tokajiak is, így nem sokat reméltünk a zalai Matuzsálemtől. Mi lepődtünk meg legjobban az egyöntetű szavazáson. És vajon mit szólt volna sikerhez Bussay doktor, aki a bort készítette? Az ő öröksége tisztán mutatja – és a teszten szereplő 2-3, de inkább 4 éves furmintok is –, hogy ez a szőlőfajta értő kezekben hosszú életre hivatott. Emlékeket őrző, ízgazdag, akár generációkon átívelő szépségekre számíthatunk még a furminttól.

 

Furmint a csapból?
2017-et a furmint évévé nyilvánítottak, kiadtak a kétnyelvű Furmint Borkiválóság Könyvét, elindult a Furmint Napja, az USA-ban folytatódott a FurmintUSA kampány, az Egyesült Királyságban pedig idén indított nagyszabású kampányt a Wines of Hungary UK. Mindez elég volt-e, hogy a furmint kilepjen az ismeretlenségből? Németh Ágnes írása. 

 

Somlói vízió

Ragyogó augusztusi napon érkezünk a somlói Kreinbacher Birtok látogatóközpontjához, turistabusz, vendégek, kellemes nyár végi meleg, de a hangulat nem hatja meg a pincészet munkatársait: ők mar a gyorsan közelgő szüretre összpontosítanak. Kriston Orsolya beszámolója. 

 

Új élet Csörnyeföldön

 

Jól emlékszünk az öt evvel ezelőtti tragédiára, a köztiszteletnek örvendő Bussay doktor hirtelen halálára. Furminttesztünkön VinCE-díjat nyert egyik utolsó, csak most piacra kerülő bora, ennek kapcsán látogattuk meg lányát, Dórit, aki tovabbviszi édesapjuk borászatát – és háziorvosi praxisát. Megyeri Sára beszámolója.

Comments are closed.