A Vine Pair újságírói felkértek 20 sörpiaci szereplőt, hogy megosszák a világgal, mi az az irány, amit leginkább kedvelnek jelenleg a piacon. Elöljáróban: a legtöbbjük egy klasszikus alsó erjesztésű sörstílust imád, de kísérletező, olykor váratlan trendek is felbukkantak. 

oxbowbeer.com


A craftbeer.com főszerkesztője, Jess Baker elmondása szerint általában a barna portereket és a belga stílusú quadokat kedvelte, úgyhogy nem kicsit volt meglepve a környezete, amikor idén egész nyáron rozé sört ivott. A rozé divathulláma ugyanis a sörökhöz is eljutott, és nem csak a színről szól: egyre többen kísérleteznek egy új, szofisztikált stílussal. Ezekhez a sörökhöz borszőlőt és gyümölcsöket is használnak, egyes főzdék pedig felélesztik hozzá a hordós erjesztés hagyományát. Magyar rozé sörről még nem hallottunk, de egyre népszerűbbek a borszőlővel készült sörök, mint legutóbb a Csetvei Pince és a 972 Brewery együttműködéséből született EzerYO

A klasszikus stílusok visszatértek és aranykorukat élik. A San Diego-i Saint Archer Brewing Company egyik vezetője a kézműves lager mellett tette le a voksát, főként a pilsnerre esküszik. „Lager, lager, lager” – mantrázta a Schlafly Beer alapítója is, mivel szerinte a lager az a sör, ami segíti a kis kézműves sörfőzdék szerencsés bemutatkozását a nagy sörgyárak termékeihez szokott fogyasztóknak, mivel megmutatja, hogy a kézműves sör nem ijesztő. Nyáron mi is kóstoltuk a First Pilsnerét, amely annyira cseh, hogy Jan Suran (elnök, Cseh kézműves Sörfőzdék Egyesülete) receptje alapján készül.

Chris Gilmore, a Lone Tree Brewing Company vezetője a nyárra ideális saisson sörök trendjének örül leginkább, melyek frissek, gyümölcsöket használnak, alacsonyabb alkoholtartalmúak. Az a stílus nálunk is nagyon népszerű, jó példa lehet rá a Monyo Sour Rise söre, mely maracujapürével készül.

„A legjobb tendencia, amit látok, hogy a sörgyárak a helyben termesztett gabonákat, komlót, és gyümölcsöket választják. Az utóbbi négy évben a helyi maláta és komló beszerzése során szoros kapcsolatokat alakítottunk ki mezőgazdasági termelőinkkel, hogy jobban megértsük, honnan származnak az összetevők, és hogy még inkább tiszteletben tarthassuk őket” – nyilatkozta a Pink Boots Society alapítója. A 20 szakértő közül egyébként többen is említik a helyi termelőkkel való kapcsolatot, a visszakövethetőség és a fenntarthatóság fontosságát.