Van egy kis község Székesfehérvár közelében, ahová feltétlenül érdemes betérni akár egy kitérővel is, ha tágítani szeretnénk a látókörünket a szezonalitás és a vidéki vendéglátás terén. Rattner Réka Csóron, a Fiastyúk Udvarházban járt.

Az Arany-hegyen állunk, a Móri borvidék legértékesebb területén, ahol a Rostási-Szabó család ezerjót és rajnait termeszt, és sokat elmond a munkához való hozzáállásukról, hogy mindezt bakműveléssel teszik. Háziasszonyunk, a vendéglátásért a jogi pályát elhagyó Rostási-Szabó Csilla a természetközeliségről, a hagyományok felélesztéséről mesél nekünk, miközben a távolban a mindig szép Balatont kémleljük egy jó falat malacpofa-rillette után, egy pohár Ikon Rosé Brut pezsgővel a kezünkben. A család összesen 11 hektáron folytat biogazdálkodást, Csóron bogyós gyümölcsöseik, a Bakony legkeletibb nyúlványán, amit Baglyasnak hívnak, őshonos gyümölcsfáik ontják termésüket, míg Csókakőn, a móri borvidék ősi központjában az ezerjó és a rajnai rizling, Csákberényben pedig a tramini terem. Termékeny, nagy odafigyeléssel és rengeteg munkával művelt területeik mellett a látogatók mégis a május végén nyílt étterem mellé telepített folyton zöldellő, grandiózus fűszerkertet és a legkülönbözőbb terményekkel beültetett magas ágyásokat emlegetik még jóval a látogatásuk után is. 

A Fiastyúk Udvarház a családi vállalkozás legújabb ága, ahol nem a magas gasztronómia a cél, hanem a család elveinek megfelelően, a minőség és a természetesség megjelenítése a tányérokon, ami tetten érhető minden egyéb apró részletben is. A biogazdaság gazdag alapanyagbázist nyújt az étteremnek, amit pedig nem saját forrásból biztosítanak, azt is igyekeznek a környékbeli, hasonló módon termelő gazdáktól beszerezni. „A nagyon ideális gyerekkorhoz való kötődésből egyfajta küldetéstudat alakult ki bennünk a testvéremmel. Meg akarjuk mutatni az embereknek, hogy milyen finom ételek készülnek friss, kezeletlen alapanyagokból ” – meséli Csilla. 

Az étterem igen szerencsés csillagzattal bír, mert rögtön az induláskor egy kiemelkedően jó csapat jött össze, mind konyha-, mind szervizfronton, ami érződik a felszolgált ételeken és a hely hangulatán is. Konyhafőnöke, a csopaki Víg Molnárból átigazolt Nagy Krisztián, akit chefhelyettesként a Fogadó az Öreg Préshez korábbi chefje, Jancsek Péter és a fehérvári Sufni Bistróban nevet szerzett Krizsán Gábor erősít. Az étterem alapkoncepciója az, hogy olyan hozzávalókból dolgoznak, amelyek éppen beértek a gazdaságban. Ettől még eggyel otthonosabban érezzük magunkat ezen a helyen, olyan, akár a vidéki nagymamánk konyhájában vendégeskedni, aki tanult néhány csavart valamelyik menő főzőműsorból.

Az ételválaszték színes, de rövid, mégis mindenki talál benne kedvére valót. Az előételek valóban meghozzák az étvágyat, de csak a maguk ízléses módján. A nyári hőségben elviszi a show-t az abszolút telitalálatnak számító kovászosuborka-zselé, még a kifogástalan szarvasgombás kacsa tatár elől is. Természetesen mindkettő elfogy végül. A főételek tálalása szemet kápráztató, de távolról sem öncélú. Leginkább a színekkel és az állagokkal játszik a chef a vendégek legnagyobb megelégedésére. Ennek ékes példája a céklás gerslirizottó színes kerti répákkal, amiben az égőpirosban pompázó, nem túlzottan földes ízű, krémes rizottó találkozik a roppanós, friss répákkal. A desszertként kóstolt paszternákos crème brûlée céklakompóttal, kiváló nyárias lezárása a könnyed ebédnek. Nem túl édes, a karamellizált cukor hozza a jóleső roppanósságot és ismét bizonyítást nyer a zöldségek hihetetlen sokoldalúsága.

„A környékbelieken túl szeretnénk a budapesti közönséget is vendégeink közt tudni, céljaink közé tartozik, hogy beépüljünk a Budapest–Balaton felvidéki útvonal szívesen látogatott megállói közé.” Az udvarház ez év végétől 10 szobás szállóként is működni fog, így helyet adhat különböző céges és családi rendezvényeknek, esküvőknek. 

A fővároshoz való relatív közelség (70 km), alkalmassá teszi az udvarházat, hogy változatos hétvégi programokat kínáljon. A környéken több kastély fekszik (Fehérvárcsurgó, Nádasladány), kirándulóhelyekben is bővelkedik a régió, a kulináris élményekkel egy teljes hétvégényi programot kínálva. Az étterem tematikus és borvacsorákat is szervez, szeptember közepén az Alkonyi László-féle tokaji Kaláka pince tételeire hangolt ételsorral várják az érdeklődőket.