VinCE Magazin

A harmónia jegyébenA VinCE Magazin októberi száma a kisharsányi szüreti nyugalomról, Madeira szépségéről az egészséges Kárpát-medencei lokálpatriotizmusról, vagyis az újdivatú klasszikusokról: a kadarkáról, a kékfrankosról és társaikról szól.

 

 

Világkerülő bor a paradicsomból

Madeira szigete az érzékek ünnepe, ahogy az itteni borok is. A szubtrópusi szigetcsoport – mely közelebb fekszik Afrika partjaihoz, mint Lisszabonhoz – gazdag vulkanikus talajából származik a világ egyik legizgalmasabb és leghosszabb életű bora. Azok az oxidált borok, melyek komoly hőhatásnak vannak kitéve, általában hibásnak minősülnek, Madeirán mégsem ez a helyzet. A sziget egyedülálló változatosságáról, stílusairól, szőlőfajtáiról és a boron túli értékeiről szól Sue Tolson beszámolója.

 

Klasszikusok hipsztereknek: Kárpát-medencei szőlőfajták vörösborainak tesztje

A XXI. századi ember mindene az újdonság. Keressük a szokatlant, az egyetlent, elsőként akarunk látni, hallani, kóstolni. És mindig jólesik újként rácsodálkozni valami nagyon régire is, hát még akkor, ha ez a miénk. Most legyünk kicsit lokálpatrióták, kóstoljunk izgalmas ősmagyar fajtákat, amelyeket a világnak is érdemes megismerni.


Mindent a kadarkáról

Ha valaki egy kicsit többet szeretne tudni arról a fajtáról, amely bár macerás, fűszeressége révén rendkívül jól illeszthető a magyar gasztronómiába, célozza meg Szekszárd egyik legszebb részét, az Iván-völgy tetejét. Áll ott egy pincészet, melyet kadarka-ültetvények vesznek körül, tulajdonosai pedig elég pengék a témában. Csepe Erika a Heimann Családi Birtokra látogatott.

Merlot-k, cabernet-k, syrah-k, Isten veletek?!

Egészen izgalmas beszélgetés bontakozott ki nemrég az Aranyos Szekszárd rendezvény mesterkurzusán. A pódiumon ülő borászok spontán és egyre vehemensebben vitatkoztak arról, hogy számukra – a szekszárdi borászok számára – a Kárpát-medencei vagy az ún. világfajtákban van-e a jövő? Kékfrankos, kadarka és az ezekre épülő szekszárdi bikavérek vagy inkább merlot, cabernet franc és nagy, bordeaux-i házasítások? Nagy Sebestyén írása.

Szüretidő Vylyan-módra

A Vylyan Pincészet olyan, mint a kedvenc fáink: harmónia van körülötte és nyugalom. Állandó tájékozódási pontot jelent, mert nem vesszük észre, ahogy nő, csak azt, hogy megint változott, mióta nem láttuk, de ott van és olyan, amilyennek szeretjük. Pincelátogatás Kisharsányban Megyeri Sára tollából.

Comments are closed.