Mi is beszámoltunk a Wines of Hungary UK a februári furmintkóstolójáról, melynek sikere nyomán a cég újabb nagy volumenű kóstolót szervez, ezúttal a kékfrankos főszereplésével. A kelet- közép-európai borokkal foglalkozó Novel Wines kereskedőház éves nagykóstolóján pedig a legfontosabb magyar szőlőfajtákból készült borok mutatkoztak be szeptember 28-án az angliai Bathban. 

A Novel Wines szeptember 28-án, a cég harmadik születésnapján tartotta éves nagykóstolóját Anglia legendás fürdővárosában, Bath-ban, amelyre háromszáz érdeklődő látogatott el. Idén kiemelt figyelmet fordítottak Kelet-Közép-Európa boraira: a magyarok mellett osztrák, ukrán, szlovén, szlovák, horvát, erdélyi és délvidéki borok sorakoztak fel. A117 bor között 17 magyart mutattak be, erősen fókuszálva a tokaji régióra. A furmint mellett bemutatkozott a hárslevelű és a kabar szőlőből készült bor is, egy késői szüretelésű édes tokaji és egy organikus szamorodni. De ott voltak Magyarország további legfontosabb szőlőfajtái; a kadarka, a kékfrankos, a kéknyelű és az olaszrizling is.

A Novel Winest idén az angol Decanter magazin a legjobb közép-kelet-európai borokkal foglalkozó kereskedésnek választotta

Tokajból a Kardos Szőlőbirtok furmintja és késői szüretelésű Tündérmeséje, a Tokaj Nobilis furmintja a Barakonyi dűlőből, a Demetervin furmintja és organikus édes szamorodnija, Péter Ákos kabarja, és a Gizella Pincészet hárslevelűje. Szekszárdról a Heimann borászat kadarkája és kékfrankosa. Egerből a Bolyki pincészet egri bikavérje. Badacsonyból a Sabar kéknyelűje és Leszner-dűlős rajnai rizlingje, Csopakról pedig a Szent Donát pincészet Csopak olaszrizlingje, rozéja és Magma kékfrankosa.

Kékfrankos-nap Londonban

A Wines of Hungary UK nagyszabású kékfrankos-kóstolójára október 28-án London belvárosában, a Merchant Taylor’s Hallban kerül sor, ahol délelőtt 11-től a szakmabeli vendégeket várják, majd délután 5-től az angol borkedvelők ismerkedhetnek a kékfrankos sokféle stílusával. Több mint negyven borászat kóstoltat majd, és ezúttal nemcsak magyarok, hanem a Duna többi országa is képviseltetve lesz – ezért is kapta a rendezvény a The Blue of the Danube címet, egyszerre utalva a kék Duna kékfrankos-termelő országaira és a kékfrankos nevében szereplő kékségre.

A rendezvényen két mesterkurzust is szerveznek, Elizabeth Gabay MW a szőlőfajtát és a régiót mutatja be, míg Szentkirályi Orsolya kékfrankos-házasításokat, nevezetesen bikavéreket mutat be az érdeklődőknek.