VinCE Magazin

Alkoholmentes borok nyomábanA mai generációt egyre inkább foglalkoztatja az egészségtudatos életmód, mely a táplálkozás és a mozgás mellett kiterjed a káros szenvedélyek visszaszorítására is. Gondoljunk csak az egyre népszerűbb száraz januárra, melynek több mint 4 millió követője van. Míg az alkoholmentes sörök és ciderek széles választéka már évek óta rendelkezésünkre áll, a borágazat kissé megkésve reagált az új trendre. Habár a borfogyasztási szokások sokat változtak az utóbbi évtizedben, és előtérbe kerültek az alacsonyabb alkoholtartalmú borok, azonban az alkoholmentes borok fogalma még nem robbant be a köztudatba. Legalábbis hazánkban. 

A brit IWSR a 2018-as alkoholfogyasztási szokásokat vette górcső alá, és megállapították, hogy az alkoholmentes és az alacsony alkoholtartalmú termékek szignifikáns növekedést mutatnak a kulcsfontosságú piacokon. Az alkoholmentes boroknak 13,5%-os, míg az alacsony alkoholtartalmú márkáknak további 5,6% növekedést jósolnak. Ezt a tényt a világ vezető alkoholos italokat forgalmazó vállalata; a brit Diageo is megerősítette. 

Mit szól ehhez az amerikai piac? 

Ez az irányvonal számos kihívást jelent a kaliforniai borászatok számára, ahol 1990 óta a nagy testű borokon van a hangsúly. A helyi piac még mindig az alkoholban gazdag, érett gyümölcsös chardonnay-t, és a tüzes cabernet sauvignon-t preferálja, amely sokszor eléri a 15,5% abv-t. Ebből kifolyólag az amerikai piacon egy 13,5% abv bor már alacsonyabb alkoholtartalmúnak számít, ami valljuk be, hogy Európához viszonyítva egy vicc. 

A kézműves sörmárkák mint például a Mikkell, a Big Drop és az Erdinger elérték azt a pontot, hogy az alkoholmentes termékeik már nem veszélyeztetik az ízélményt. Vajon ez elmondható az alkoholmentes borokra is? Lássuk mi zajlik a kulisszák mögött, nem árt, ha tisztában vagyunk az alkoholmentes borkészítési technológia alapjaival. 

A borkészítés folyamán számos jól bevált módszer létezik a potenciális alkoholszint csökkentésére, gondoljunk itt a szőlőültetvény és a megfelelő szőlőfajták megválasztására, a talaj összetételére, öntözési stratégiára de ide tartozik a metszés és a korai szüret is. Egyértelmű párhuzamot vonhatunk a nagyobb hozam és az alacsonyabb cukortartalom között, ez azonban negatívan befolyásolhatja a minőséget ha nem körültekintően végezzük. 

Ezen kívül a pincékben léteznek bizonyos membránszeparációs műveleteket, melyek lényege, hogy egy bizonyos hajtóerő révén szelektív transzport megy végbe egy membránon keresztül. A membrán egyfajta válaszfalként funkcionál, és az anyagok szétválasztását többnyire kémiai átalakulás nélkül teszi lehetővé. Gyakorlatban az ún. fordított ozmózis az egyik legelterjedtebb, melynél az alkoholt szeparálják. Ezzel a művelettel kevesebb mint 4%-os alkoholszintet képesek csökkentheti, azonban az aromakoncentráció és a bor textúrája is megsínyli az eljárást. 

Ha valóban a zéró alkohol (kevesebb mint 0,5%) elérése a cél, akkor jöhet a vákuumdesztilláció, azaz a spinning cone column, mely két lépésben működik. Első körben a bor aromáját és ízkomponensét távolítják el egy speciális desztillációs oszlopon áthaladva, majd második lépésben a bort beállítják a kívánt alkoholszintre, majd az elválaszott aroma visszakeverhető a már alkoholmentes borba. Sajnos az eredmény korántsem tökéletes, mert valamennyi ízveszteség itt is bekövetkezik. Ráadásul a borban természetes úton keletkező glicerin (ami maga is alkohol) hiánya miatt, a bor kevésbé lesz „simulékony” és a testesség érzete is alacsonyabb lesz. 

Megfigyelhető, hogy bár több módszer létezik az alkoholszint csökkentésére, az ízélmény és az összhatás mindenképpen megváltozik, a bor harmóniájáról már nem is beszélve. 

Az alkoholmentes borokról alkotott kép mindenképpen megosztja a fogyasztókat, sokan gondolják úgy, hogy a természetes folyamatokba kár beleavatkozni. Kicsit olyan ez, mint a koffeinmentes kávé… csak szeretni vagy utálni lehet, nincs arany középút, azonban mindkettőnek van létjogosultsága. 

Top 5 alkoholmentes bor, amelyet érdemes kipróbálni: 

1, Ariel Cabernet Sauvignon, Kalifornia 

2, St Regis Chardonnay, Kalifornia

3, Pierre Chavin rozé, Languedoc-Roussillon, Franciaország

4, Torres Natureo Muscat, Spanyolország

5, Leitz Eins Zwei Riesling, Németország

 

Forrás:

https://www.drinks-today.com/wine/analysis/no-and-low-alcohol-wine-us

https://www.internationalwinechallenge.com/Canopy-Articles/will-we-ever-see-a-premium-quality-alcohol-free-wine.html

 

Comments are closed.