A XXI. századi ember mindene az újdonság. Keressük a szokatlant, az egyetlent, elsőként akarunk látni, hallani, kóstolni. És mindig jólesik újként rácsodálkozni valami nagyon régire is, hát még akkor, ha ez a miénk. Most legyünk kicsit lokálpatrióták, kóstoljunk izgalmas magyar fajtákat, amelyeket a világnak is érdemes megismerni.

 

Romsics László, Németh Ágnes, Nagy Sebestyén, Sue Tolson, Tüü Péter, Giraldo Sebastian, Ercsey Dániel

 

Szeptemberi számunkban furmintokat teszteltünk, és nagyszerű tételeket találtunk, melyek a nemzetközi piacon is remekül megállják a helyüket – ezért szerettük volna alaposabban megnézni a Kárpát-medencei kékszőlőfajtákat, vajon mennyire közérthetőek, befogadhatóak boraik, hogyan teljesítenek a kadarkák, kékfrankosok, csókaszőlők egy vakteszten, melyikük esélyes arra, hogy egy nap meghódítsa a világpiacot. 

„Volt néhány érdekes, könnyedebb, frissítő bor vonzó piros és fekete bogyósgyümölcsökkel, de volt pár olyan is, ami egy kicsit kevesebb hordóval szebb lehetett volna, mert a fa elfedte a finom gyümölcsös ízeket” – írta Sue Tolson nemzetközi borakadémikus, a WineSofa managing editora a tesztről. 

A hónap bora az Iváncsics Pincészet 2017-es Soproni Kékfrankosa lett, de a legjobbak közé került még az Gere Attila Pince Fekete Járdoványa (2017), Balla Géza Sziklabora (2016) és a Heimann Stílusgyakorlat (2017) kadarkája is.

A teljes teszt itt böngészhető: