Hegyet vagy főutcát, az őszi napot, vagy esetleg a legélénkítőbb sötétséget választjuk: ebben a hónapban is mindenképp fantasztikus élmények leselkednek ránk!

Móri Bornapok (október 3-6.)

Mór egyik legrangosabb rendezvénye, nagy eseménye a szürethez kapcsolódó Móri
Bornapok. A programsorozat ideje alatt a város egész területén, számos helyszínen több ezer látogató számára kínálnak rendkívül sokrétű hagyományőrző, kulturális, sport és szórakoztató lehetőséget, emellett az idelátogató hazai és külföldi vendégek megismerkedhetnek a város egyre gazdagodó kulturális értékeivel. Október 3. és 6. között a Móri Bornapokon borkóstolás, borkirálynő választás, kiállítások, koncertek, utcabálok, szüreti felvonulás, népművészeti kirakodóvásár, gyerekműsorok, sportprogramok és színes forgatag fogadja a vendégeket!

https://www.facebook.com/moribornapok.morPirosLábos fesztivál Szigetmonostoron (október 5.)

A PirosLábos fesztivál egy családias rendezvény, ahol egy napra Szigetmonostor lakóinak, művészeinek, éttermeinek a vendége lehet. Szigetmonostor macskaköves Fő utcája ad otthont a rendezvénynek, ahol a szervezők rég elfeledett recepteket keltenek életre, porták ősrégi kapuit tárják szélesre, hogy bemehessen rajta a vendég, illetve átélhesse, milyen is lehetett régen, illetve milyen most az illatos, fűszeres falusi élet. A fesztivál jeligéje idén a harmónia/harmonika, a cél most is a stílusos vidéki élet, a családias hangulat, a nyitott porták, a hagyományok kortárs formáinak keresése lesz.

https://www.facebook.com/piroslabosfesztival/

 

Vilányi Aranykóstoló (Stefánia Palota, október 11.)

Villány top borainak exkluzív borbemutatója a Stefánia Palotában, ahol kizárólag díjnyertes villányi borokat kóstolhatnak a látogatók, a különteremben mesterkurzusokat is rendeznek. Bemutatkoznak a borvidék vezető márkái, a Villányi Franc és a Villányi REDy, amelyek stílusáról és küldetéséről szakértőink által moderált mesterkurzusokon ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A Villányi REDy mesterkurzust Ipacs Szabó István, a REDy programfelelőse vezeti, míg a Villányi Franc mesterkurzust Horkay András, a Central European Wine Institute vezetője moderálja.

Önálló standon az alábbi pincészetek mutatják be aranyérmes boraikat: Blum Pince, Bock Pince, Csányi Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Gere Attila Pincészete, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Günzer Családi Birtok, Jackfall Bormanufaktúra, Lelovits Tamás Pincészete, Maczkó Róbert Pincészete, Mokos Pincészet, Sauska, Szemes Pincészet, Szende Pince, VinArt Pincészet, Vinatus Pince, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet.

borjour.hu

 

Somlói Juhfarkünnep (Tornai Pincészet, október 12.) 

A Juhfarkünnep a fajta reprezentatív, legnagyobb szabású bemutatója, amelyen a Somló meghatározó pincéi mutatják be a közönségnek legjobb Juhfark tételeiket. A Juhfark a Somló tökéletes párt alkot, az itteni különleges, vulkanikus terroir az ebből a fajtából készült borban mutatkozik meg legszebben – ami az egész világon egyedülállóvá és egyre keresettebbé teszi.  Az idei sétálókóstolón a friss gyümölcsöstől, a testes, érlelt tételekig a legváltozatosabb stílusban elkészített, 2015-16-17-es borokat és 2018-as tartálymintákat kóstolhat a közönség, 16 pince, összesen 25 borát. A kóstolót mesterkurzusok, pincetúra és dűlőtúra egészíti ki. Az idei kóstoló újdonsága, hogy a somlóiak mellett egy vendégborászat, a szentantalfai Dobosi Pincészet is bemutatkozik. Természetesen most is lesz buszjárat Budapestről, és ingyenes transzferszolgáltatás a környék szálláshelyeiről, hogy mindenki maximálisan ki tudja élvezni a kóstolás örömét.


Láthatatlan Borkóstoló (egyeztetés alapján)

A kiállítás megtekintése után a teljes sötétségben tartott borkóstolónk alkalmával megízlelheted a jó borok zamatát. A Láthatatlan Borkóstoló egyedülálló élményt ad az érzékszerveknek. A borok szerelmesei és a kevésbé szakavatott borkedvelők is meglepődnek majd, mennyire intenzíven érezhető a sötétségben egy-egy fajta sajátos ízvilága! A Láthatatlan Borkóstolón látássérültek szolgálják fel a borokat. Szőlő, dió, különböző fajtájú sajtok, kolbászkülönlegességek kerülnek az asztalra, így válik teljessé a Láthatatlan Borkóstoló kulináris élménye.

Az info@lathatatlan.hu email címen foglalható időpont.