VinCE Magazin

Örökség – furminttesztA furmintot hosszú ideje az egyik legfontosabb fehér Kárpát-medencei fajtaként tartjuk számon, sokat várunk tőle, kóstoljuk frissen, érlelten, reduktívan és hordósan, Tokajból, Egerből, Somlóról, a Balaton mellől, Pécsről… – szinte az összes borvidékünkről, miközben külföldön is egyre ismertebbé válik. Úgy éreztük, itt az ideje egy furminttesztnek, és a várakozásaink beigazolódtak: ezúttal is nagyszerű tételeket ajánlhatunk.

Blazsovszky Péter, Zacsek Ágnes, Tomori Zsófia, Bálint László, Kollár Mariann, Romsics László, Silye Sándor, Ujvári Vivien

Bálint László, a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének elnöke különösen szívén viseli a furmint fajta sorsát, ő az egyik motorja a FurmintUSA projektnek, mely a furmint közösségi promóciójával foglalkozik az Egyesült Államokban. A teszt után pozitívan nyilatkozott a kóstolt furmintsorról: „Egyértelműen jó az irány, érezhető, hogy a stílus kialakulóban van – írta. – Persze messze még a kutatás vége! De végre fenolmentes, érett, gondosan elkészített borok kerültek a palackba. Néhol markáns a hordó, ezt érdemes lenne visszafogni. Hajrá Furmint!”

Blazsovszky Péter, a Babel Budapest head sommelier-je sokra tartja a furmintot, ezért az elvárásai is magasak voltak: elsősorban az egyensúlyt és a furmint fajtában lévő potenciál kiteljesedését  kereste a borokban.

„Úgy gondolom, nem a furmint jellemző karakterét kellene keresni, hanem a terroir adta egyensúlyt és ízvezetést, amit ez a fajta közvetíteni tud – mondta a kóstoló után. – A saját múltunkat és dűlőszerkezeteinket ismerhetnénk meg általa, és rengeteget tanulhatnánk belőle. A túlzott technológia, az egyensúlytalanság és a borhibák nem ezt az utat mutatják, de szerencsére sok szép tétel is volt – azzal együtt, hogy szerintem 2017 az utóbbi évtized legkésőbb összeérő évjárata lesz.”

A tesztre készülve aggódva csomagoltuk ki a 2009- es Bussay Furmintot, korábbi furminttesztünkön ugyanis éppen az idősebb furmintok szerepeltek gyengébben, még a tokajiak is, így a teszt után mi lepődtünk meg legjobban az egyöntetű szavazáson. Vajon mit szólt volna a VinCE-díjhoz Bussay doktor, aki a bort készítette? A bolygóról való gyors távozása után ez a furmint a pincében várt egészen mostanáig. Az ő öröksége – ahogy a teszten szereplő 2-3, de in – kább 4 éves borok, köztük a 2016-os másik ötcsillagos Degenfeld Zomborka Furmint – tisztán mutatja, hogy ez a szőlőfajta értő kezekben hosszú életre hivatott. Emlékeket őrző, ízgazdag, akár generációkon átívelő szépségekre számíthatunk még a furminttól.

Ahogy a palack, amit a tengerbe dobunk üzenettel az ismeretlennek, úgy maradhat a pincében néhány elfeledett palack, s aki megtalálja, döbbenettel tapasztalja a csodát. Vannak borok, amelyeket nem árt pár évre elfeledni. Talán ilyen a furmint is, reméljük, hogy a most lefektetett, immár kiforrott alapokat a következő generáció trófeákra váltja szerte a világban, mert ezeknek a boroknak ott a helyük, a jövőnek születtek!

 

Comments are closed.