Életében először szerepel reklámfimben Presser Gábor, méghozzá egy igen nosztalgikus, érzelmekre ható videóban. Az, hogy igent mondott a Zwack Unicum felkérésére, szinte egyetlen dolognak köszönhető: annak, hogy nagyon hasonlóan gondolkodnak a hagyományőrzésről.

https://www.youtube.com/watch?v=9jR6_3oqEhE

„Mikor felvetődött a filmnek az ötlete, olyan valakit kerestünk, aki képes összekötni a különböző generációkat, akinek különleges karizmája van, és aki nem megosztó. Mindezekre egyetlen név ugrott be nekünk: Presser Gábor” – mesélte a kezdeteket Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnöke a filmbemutató sajtótájékoztatón. Mint mondta, a zeneszerző nem készített még reklámfilmet, ők pedig büszkék arra, hogy el tudták csábítani egyetlen projekt erejéig. 

„Az első megbeszélésünkre a Zwack Múzeumban került sor, amely már maga egy csoda, hiszen a történelem ott van a polcokon” – elevenítette fel a találkozást Presser Gábor. Mint mondta, mindketten egyetértettek abban, szükség van fenntartani a hagyományokat és közben álmodozni a jövőről. „Miközben Sándor mesélt a cég históriájáról és arról, hogyan léptek egyik fokról a másikra, az járt a fejemben, hogy szinte azokból az időkből kezdtek fennmaradni az első kották, az első visszaidézhető magyar dalok, amikor a cégük elindult. Hogy pontosan olyan csodálatos hagyományaik vannak nekik is, mint a magyar dalnak. Ők viszont sokkal jobbak azok megőrzésében” – magyarázta az előadó.  

Az Unicum filmjét Presser Gábor egyik legnépszerűbb, számos generáció által ismert és szeretett alkotása ihlette, a „Neked írom a dalt” című, amely az együtt töltött idő fontosságát és a közösen átélt élményeket állítja a középpontba. 

A filmet Szász Attila rendezte. Mint mondta, a kezdeti koncepciójuk az volt, hogy csupa olyan archívumokkal teszik tele a filmet, melyek Presser Gábor karrierjéből származnak. „Aztán elkezdtem átgondolni, hogy mi lenne, ha ez a film nem Gáborról szólna, hanem a dalról, a dalnak a generációkra kifejtett hatásáról és az összekovácsoló erőről, ami belőle árad” – mesélte. Ezután már a dalszöveghez kapcsolódóan találták ki a jeleneteket. „Engem is évtizedeken át végigkísért ez a dal, és látom, hogy mindenki tudja a szövegét. Nem véletlen, hogy a forgatáson mindenki bezsongott, hiszen valamennyiünkben emlékeket idéz.” – tette hozzá a rendező. 

A 105 másodperces film már elérhető az interneten, a televíziós csatornákon és a mozikban egy rövidebb, 45 másodperces változatot láthat majd a közönség november közepétől.