VinCE Magazin

Új kultkonyha a láthatáronA Kreinbacher Birtokon jártunk a VinCE Magazin szeptemberi pincelátogatásán, s a beszélgetés végén még egy különleges élményben lehetett részünk: megkóstoltuk a birtok éttermének fogásait is, amelyeket az új executive chef, Langer Gábor alkotott.

Langer Gábor – fotó: Szendeff Lőrinc

 

A Somló-hegy vulkáni eredetére utaló elemekkel teli futurisztikus pincészet elsősorban a pezsgőinek köszönheti hírnevét és a folyamatosan érkező borturisták érdeklődését, a vendégeket azonban a borok és pezsgők mellett hotel és igényes étterem is várja, mely nemcsak szállóvendégek számára nyitott. A konyha eddig is inventív és izgalmas volt – 2017. májusi számunkban mutattuk be ételeiket – idén azonban igazi sztárigazolással léptek szintet, amikor a korábban Pesti István mellett a Babelben dolgozó, emellett Brighton és Dublin gasztronómiai színterén tapasztalatot szerző Langer Gábort igazolták executive chefként (aki előzőleg a Jankovich Kúria éttermét vezette). Az új chefre vár a feladat, hogy – a Michelintől kölcsönzött kritériumok szerint – az étterem olyan élményt nyújtson, amiért érdemes legyen kitérőt tenni (akár a közeli Balaton-partról is), vagy egyenesen úgy tervezni az utazást, hogy abban mindenképp helyet kapjon a Kreinbacher-gasztroélmény is.

 

A Kreinbacher szakmai csapata választotta ki gondosan a nyári ételek mellé legjobban illő tételeket a birtok csendes borai és pezsgői közül. Így aztán az étlapot többféleképpen is használhatjuk: nemcsak három- vagy négyfogásos étkezést állíthatunk össze, de akár megközelíthetjük a rendelést a pohárral kínált borok felől is, és ha kedvünk tartja, egy izgalmas pezsgősorral kísérhetjük végig az ételeket. 

A fogások elsősorban az alapanyagok tiszta, eredeti, karakteres ízeinek találkozására épülnek, amit a textúrával való játék is felerősít. A jellegzetes somlói savak és a finom sósság remekül illik ehhez a vonalhoz, a borok és pezsgők kibontakoznak az olyan ízkombinációk mellett, mint a sült Jakab-kagyló zöld almával és zellerrel, vagy a fogasfilé pattogatott árpagyönggyel és citromos zöld karfiollal. 

Tanyasi csirkemell, lencsesaláta, shitake, tojás – fotó: Hargitay Olivér

 

A szívünknek oly kedves klasszikusok sem hiányoznak az étlapról, ám apró gasztrokalandokra hívnak: a csirkemellhez finom földes-erdei ízeket és illatokat ad a gombás lencsesaláta, selymesebbé teszi a tojás. 

Kacsamáj, rebarbara, kalács – Fotó: Hargitay Olivér

A kacsamájkrémhez a fanyarkásan édes rebarbarát párosították, a növény finom savai egyensúlyosabbá teszik a fogást, míg a liofiliziált málna és céklapor intenzívebbé és pikánsabbá teszi az élményt. 

A látványos megjelenésű ételeket egyébként érdemes egy kicsit távolabbról is megnézni, hogy érvényesüljenek Szabó Ádám Csaba kifejezetten az étterem számára tervezett kerámiái (Error N’More) – érdekesség, hogy van olyan közöttük, amelyek égetéséhez somlói szőlőtőkét is használtak. 

S bár a rajongók talán csalódottak lesznek, nem a szederrel frissített túrógombócot emeljük ki a desszertek közül, hanem a citromtortát, mely nem túl édes, éppen ezért meglepően ízgazdag banánkenyér-alapjával, pikáns és selymes citromkrémjével, valamit zöldfűszeres meringue-jével zárta szerényen, de nagyon emlékezetesen az étkezést.

Citrom „torta” – fotó: Hargitay Olivér

 

Október 12-én rendezik a Somlói Juhfark Ünnepet, amelyen a Kreinbacher Birtok is részt vesz, ha arra járnak, még kitérőt sem kell nagyon tenni, érdemes megkóstolni Langer Gábor ételeit, annál is inkább, mert néhány hét múlva már az őszi étlapra fog váltani a szezonalitás jegyében az étterem. 

Comments are closed.