Az advent első időszaka máris fantasztikus karácsony illatú programokkal kecsegtet. Borfesztivál, aszúkóstoló és személyes találkozás a borásszal – indul az élményvonat!

Advent a Gasztrosétányon (Etyek, november 30.)

A karácsonyvárás jegyében nyitott pincékkel várja vendégeit az etyeki Gasztrosétány. Adventi kézműves vásárral, ünnepi ételekkel készülnek a helyiek, lesz ropogós pulykasült, forró és tüzes italok és bejglikóstoló is! A csokoládéműhelyben el lehet készteni a mikuláscsomagba való édességet, meg lehet kóstolni az ünnepi kacsacombot vagy a karácsonyi szörpválogatást. És amíg a szülők forralt bort, esetleg Bombardinót kortyolgatnak, addig a gyerekek filmet nézhetnek az Adventi Matiné keretében vagy ajándékot festhetnek karácsonyra. 

I . FineWines Borfesztivál (Budapest november 30.)

A FineWines történetének első nagy portfólió kóstolója egy mini „fine wine” borfesztivál, amelyet a Carpe Diem borbárban tartanak. A sétálókóstolás mellett olyan kurzusukon vehetünk részt, mint a Reflektorfényben a Saar-völgy: riesling-stílusgyakorlatok egy csúcsévjáratból (2016), a Piemont diverzitása, eleganciája és érési potenciálja a Vajra borokon keresztül, illetve az Új-Zélandi pinot noir stílusgyakorlatok.

Borozz a Borásszal! – Homoky Dorka kóstoló (Budapest, december 4.)

A VinoPiano Borozz a Borásszal tematikus kóstolósorozatát azért tartják már évek óta, hogy közelebb hozzák a borokat és készítőiket a fogyasztókhoz. Ebben az évadban külön figyelmet szentelnek a kénmentes borkészítés rejtelmeinek és természetesen a borbár bővülő kínálatában is megjelennek a borok. Homoky Dorka tállyai borásznő 2018 februárjában kapta kézhez szőlész-borász diplomáját, de már 7 éve készíti saját borait. Borait egyre inkább naturális vonalon készíti, benne is a természetes Tokaj művelőjét üdvözölhetjük.

Adventi Pincenyitogató a Hajósi Pincefaluban (december 7.)

Idén decemberben ismét karácsonyillatúak lesznek a Pincefalu utcái. Séta közben betérhetünk egy-egy présházba, amelyek ablakából kiszűrődő fények és hangok szíves vendéglátást ígérnek az arra járóknak. A pincékben a következő fajtákkal találkozhatunk: cabernet franc és sauvignon, kékfrankos, zweigelt, kadarka, olaszrizling, cserszegi fűszeres, kövidinka – a legfrissebbektől kezdve évjáratos különlegességekig. Aki a kóstolástól kimerülten nem szeretne autóba ülni, az kényelmes szállást is találhat valamelyik barátságos hangulatú pincepanzióban.


TokajMagic – 1999/aszúk (Budapest, december 18.)

1999: nagy aszús évjárat, és éppen 20 esztendeje volt! Többen is úgy tartják a szakmában, hogy a rendszerváltás utáni tizedik szüretre sikerült a tokaji aszú minőségét csúcsra járatni, és 1999 bizony azóta is megingathatatlan állócsillag a tokaji évjáratok közt. A szervezők néhány igazán nagy formátumú aszún keresztül szeretnének emlékezni erre az évre, és az elmúlt 20–30 évre is, ami Tokaj történelmében óriási változásokat hozott, új folyamatokat katalizált. A hat tétel mellé a Borganika 3 fogással készül.