VinCE Magazin

A szamorodni visszatér



Az élet novemberben is napfényes a VinCE Magazinnal: Dél-Franciaországban, Occitaniában jártunk, írunk a boros könyvkiadás reneszánszáról, az Ontario-tó körül működő kanadai borászatokról, Sárközi Ákos cheffel pedig az ételtervezésről beszélgettünk. E havi tesztünkön fürödtünk az aranyban, az édes és száraz szamorodnik között 5 VinCE-díjas, 5 csillagos tételre is bukkantunk.

 

Lovagok és ígéretek földje

A Pireneusok árnyékában, útban Santiago de Compostela felé Franciaország legnagyobb borrégiója izgalmas utakon jár. A feltörekvő Occitanie egyre több kulturális csemegével csábít, a régió ráadásul a borkedvelők Eldorádója. Ha a Riviéra az extravagáns csillogásé, akkor a vele szomszédos délnyugat-franciaországi régió a rejtett értékeké. Occitanie, azaz Occitania az eretnekek, a híres albigensek földje, ahol a francia és a baszk kultúra kulináris és történelmi hagyományai találkoznak. Fogas Krisztina beszámolója.

 

Aranyélet – száraz és édes tokaji szamorodnik tesztje

Irigylésre méltó Tokajban bort készíteni. A természet ajándékainak különleges együttállása a borász tehetségével megáldva remekművekre képes, íz, illat és beltartalom tökéletes harmóniája születik. A szamorodni fejlődése már 10 éves távlatban is lenyűgöző, ideje újra felfedezni magunknak és megfűszerezni vele a vasárnapokat!

 

A szamorodni visszatér

A Tokaji borvidéken a közelmúltba megmozdulni látszik valami szamorodni-fronton. Egyre-másra tűnik fel a borfajta ezen a néven olyan termelők kínálatában is, akikről éppenséggel ezt sohasem gondoltuk volna. Amikor a borvidék egyik legnagyobb, a kései szüretből korábban komoly saját márkát építő termelője, vagy a borvidéken éppen a főbor kategória visszavezetését szorgalmazó vezető borász szamorodniként hozza ki a 2016-os évjáratát, egyértelmű, hogy a szamorodni ázsiója visszatérőben van az őt megillető helyre. Somogyi Gergely írása.


Megtalálni az új utakat

Ragyogó napsütés, gyönyörű pince és életveszélyes mustgáz-koncentráció fogadott minket, amikor odaértünk Nagyharsányba. A szüretnek még messze nincs vége, de Koch Csaba és lánya, Pálma mégis velünk töltött majdnem egy teljes napot, hogy megmutassák: milyen is a Koch Pincészet villányi ékköve, a VinArt. Megyei Sára írása.

 

 

Comments are closed.