Irigylésre méltó Tokajban bort készíteni. A természet ajándékainak különleges együttállása a borász tehetségével megáldva remekművekre képes, íz, illat és beltartalom tökéletes harmóniája születik. A szamorodni fejlődése már 10 éves távlatban is lenyűgöző, ideje újra felfedezni magunknak, és megfűszerezni vele a vasárnapokat!

Ezúttal öt tétel érdemelte ki a VinCE-díjat, azaz az öt csillagot: Demeter Zoltán 2017-es Anettje, melyet intenzív, érett, nagyon gazdag illat jellemez, benne aszalt sárgabarack, füge, mazsola, birsalmasajt, keleti fűszerek; a Höldvölgy Intuition gazdag, hömpölygő, komplex és és élvezetes 2008-as Zéta Szamorodnija; a Disznókő 2017-es 1413 szamorodnija nagyon gazdag és tiszta ízvilágú, sárgabaracklekvárt idéző bor finom fűszerességgel; a Gizella 2017-es szamorodnija, amely nagyon szép és rendkívül hosszú bor finom savtartalommal, friss sárga húsú gyümölcsökkel, keleti édességekkel. Végül, de nem utolsósorban pedig a Péter Pincészet 2017-es szamorodnija is ötcsillagos lett, amely a birs és az aszalt sárgabarack mellett pörkölt magvakat, toastot, brióst, vaníliát és mézet is mutatott.

„A szamorodni számomra egy igazán értékes bor, mely történelemmel, személyiséggel és rengeteg lehetőséggel rendelkezik. Míg száraz stílusban nagyon kevés az igazán jó tétel ma a piacon, hiszen a túlzott oxidáció, az erős aldehides karakter nem az igazi arca, viszont az a maréknyi borász, aki vállalkozik erre, igazán sikeres, izgalmas, egyedi, személyiséggel teli borokat varázsol. A száraz szamorodni ugyanakkor még mindig inkább megosztó marad az édesekkel ellentétben, és jóval kevesebb is van belőle a piacon, ami a teszt során is tapasztalható volt. Az édes szamorodninál a gyümölcsösség és persze a botrytis jelenléte erősebben mutatkozik a száraz párjához képest. A rövidebb minimális érlelési idővel a gyümölcsösség még jobban előtérbe kerülhet. A friss savak mellett a kifejezett test és egy finom cseresség is mértékadó, így igazán mély, komplex, komoly beltartalommal rendelkező borok készülhetnek” – írta a teszt kapcsán Kielmayer Kristian WSET-diplomás nemzetközi borakadémikus.

A teszt teljes terjedelmében böngészhető itt:

 

Fotó: Csomor Alexander