Az Egri Borműhely 10 borászata olyan Egri Bikavér-körképet mutatott be az ünnepre készülve, amivel mindenkit meggyőztek: akár a fa alá, akár az asztalra választunk, akár a „végigfőzök egy hetet, mégiscsak különleges ünnep”, akár a „ne cifrázzuk, hiszen nem a munkáról, hanem az együtt töltött időről szól a karácsony” felfogást követjük, könnyű kézzel nyúlhatunk Bikavér után. Megyeri Sára élménybeszámolója.

Mivel egy kékfrankos alapú házasításról van szó, a kiegészítő szőlőfajták változatossága miatt a könnyedebb, hagyományosan paprikás, halas fogásoktól kezdve a töltött káposztán vagy a kacsa- és fácánfogásokon át a (Grand Superior kategóriához érve) a nagyvadakig is gyönyörűen illenek a bikavérek. Ezt az Egri borvidék három vendéglátó étterme, a Magtár Fogadó, a Fúzió és a Macok chefje is fényesen bizonyította: mindhárman három-négy különböző tételhez főztek úgy, hogy a főfogás minden egyes borhoz külön is illett!
Arról nem is beszélve, hogy bár a vegetáriánusokra ezúttal nem voltak külön tekintettel, mégis a menü tervezésekor mindannyian nyúltak céklához és zellerhez– amelyekről régóra tudjuk, hogy elképesztően könnyen variálható alapanyagok, és egy kis fantáziával könnyű lehengerlő dolgokat készíteni belőlük. Arról viszont csak most világosodtunk meg, hogy stílustól függően az ízeiket tompítva vagy éppen erősítve micsoda párosokra képesek a bikavérekkel! 

Alaptrükk: a savakról szól minden!


Az Egri Bikavér a szabályozás szerint minden esetben (azaz classicus, superior és grand superior kategóriában is) fele részben kékfrankosból kell, hogy álljon, ami eleve savhangúlyossá teszi a házasítást. Érdemes tehát kihasználni ezt az ételek készítésénél is: ha könnyedebb egy bor, érdemes a tiszta ízű, kevés összetevőből készülő fogásokhoz kínálni. De ha érleltebb darab vagy éppen fűszeresebb jellegű fajtákból is áll (pl. kadarka vagy syrah), akkor érdemes inkább az ételek fűszerezését is ezekhez a jegyekhez igazítani a minél tökéletesebb hatás érdekében.
A chefek ezeket a példákat készítették a bemutatott bikavérekhez: 


Eszterházy Károly Egyetem Egri Bikavér Reserve 2016, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Ergi Bikavér Grand Superior 2015, Petrény Winery Big Band Egri Bikavér Grand Superior 2013: a Magtár Fogadó magyar tarkából készült érlelt marhahátszínje sült zellerrel és zellerkrémmel, gesztenyével és édesburgonya-chipsszel.
Egri Csillagok Egri Bikavér 2015, Bolyki Pincészet és szőlőbirtok Egri Bikavér 2016, Gál Tibor Pincészet TITI Egri Bikavér Superior 2017, Ostorosbor Pincészet Soltész Egri Bikavér Superior 2016: a Fúzió fogasfiléje halászlé tükrön, zellerkrémmel sűrítve.
Juhász Testvérek Pincészete Egri Bikavér Prémium Selection 2017, Tóth Ferenc Pincészet Egri Bikavér Superior 2017, St.Andrea Szőlőbirtok Merengő Egri Bikavér Superior 2016: a Macok szarvas, cékla, vargánya összeállítása.

Az Egri Borműhely mindent egy lapra tesz fel

A 10 alapító között nagy presztízsű, de kis palackszámú és a borvidék méreteihez képest nagyon nagyban gondolkodó pincészetek is megtalálhatók – ám ami kivételes, hogy egymást erősítve dolgoznak az Egri Bikavér (és persze az Egri Csillag) ügyén a tehetségüket és az adottságaikat összetéve. Közös hitvallásuk, hogy a hungarikum házasítás legyen a borvidék meghatározó bora, az „arca” a világban, és mindent (a telepítésektől a szabályalkotásig) ezeknek a tételeknek a tökéletesítése érdekében tesznek – rövid távon akár a piaci szempontokat is alárendelve.
A munkájuk gyümölcse az elmúlt 10 évjárat borait ismerve máris eredményes, hiszen ugrásszerű fejlődést mutatnak az Egri Bikavérek. Bátran ajánljuk tehát, hogy karácsonykor mazsolázzanak belőlük kedvükre! 

Az Egri Borműhelyt a Facebookon is érdemes követni.