VinCE Magazin

Bordeaux-i érik az űrállomáson12 üveg bordeaux-i vörösbort lőttek fel az űrbe a Nemzetközi Űrállomásról annak érdekében, hogy a kutatók tesztelhessék, hogy az extrém körülmények milyen hatással vannak a bor érésére.


Szenzációnak számított, amikor egyes pincészetek azzal kezdtek kísérletezni, hogy a boraikat a tenger mélyére süllyesztve érlelik, kihasználva az állandó hőmérsékletet és az oxigénmentes körülményeket. Mindez régimódinak tűnhet most, hogy egy start-uppal együttműködve a NASA egyik kísérletében arra keresik a választ, hogyan érnek a borok a világűrben. A NASA virginiai állomásáról küldtek fel bordeaux-i borokat a Nemzetközi Űrállomásra egy Northrop Grumman-rakéta segítségével november 2-án. A kutatók azt remélik, így megvizsgálhatják, hogyan befolyásolja az űrbéli sugárzás és a mikrogravitáció a bor érési folyamatát, és milyen hatással van az összetevőkre (például a polifenolokra és a tanninokra).

A kutatás eredményeinek földi implikációi is lesznek: a tapasztalatok alapján fejlődhet az élelmiszerek és italok hosszú távon való tárolása, sőt a mezőgazdaságnak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodását is segítheti.

A projektben, amit egy Space Cargo Unlimited nevű start-up vezet, több egyetem is részt vesz, köztük a Bordeaux-i Egyetem ISVV Borintézete. A borokat 18 Celsius-fokon tárolják egy évig, mielőtt visszatérnének a földre, és összehasonlítják az ugyanazon a hőmérsékleten tartott kontrollmintával – írta a NASA egy vonatkozó cikkben.

Az érintett pincészet nevét egyelőre nem tették közzé. A Space Cargo Unlimited honlapján megtalálhatók a következő három év élelmiszerekkel és mezőgazdasággal kapcsolatos űrkutatási misszió tervei. 

Egyébként nem is ez az első bordeaux-i a világűrben: a Château Lynch-Bages 1975-ös évjárata a Discovery fedélzetén jutott fel egy hazafias francia űrhajós, Jean-Michel Cazes jóvoltából.

 

Forrás: Decanter

Comments are closed.