VinCE Magazin

Címkebemutató főzőkurzusra és zongoráraA Twickel Liszt-borcsaládjának címkebemutatóján a népszerű mém visszhangzott a fejünkben: „Szeretek borral főzni – néha még az ételbe is teszek belőle!” Megyeri Sára írása.

A Liszt-sorozat a Twickel belépő borainak családneve, amellyel a legtöbb fogyasztó találkozik a hiper-és szupermarketek polcain. Az eredeti designt is Ipacs Géza tervezte, ám mára kissé eljárt felettük az idő, ezért a sorozat mind a kilenc darabja, azaz a Liszt-összes új köntösben jelenik meg. A borok koncepciója viszont változatlan: vitathatatlan minőségű, kitűnő ár-érték-arányú, közvetlen és könnyen hozzáférhető borokról van szó, amelyekkel bátran játszhat az ember.
Ez adta az ötletet, hogy a borokat egy főzőkurzus keretében mutassák be, olyan receptekkel, amelyektől egy konyhában kevésbé jártas ember elsőre olvasásra visszahőkölhet. Ám ha profik vezetik a kezét, akkor kiderül, hogy nagyot tud villantani – akár egy nehezített hétköznap után is – csak úgy, a saját kedvére. 

Így készült a Chefparade szakértői vezetésével és a sajtó képviselőinek lelkes közreműködésével a Kajmád Sauvignon Blanc-hoz lazacderék zöldborsóveloutével, a Liszt Cabernet Sauvignon-hoz Wellington-bélszín, bónuszként pedig a Liszt Merlot-hoz a sokak által rettegett csokoládéláva kardamomos szilvaraguval – a szakértő vezetésnek és a Liszt-boroknak köszönhetően valóban könnyű kézzel és nevetve. 

Liszt Ferenc portréjától ugyan elbúcsúzott a Twickel, de az elnevezéshez nem véletlen a ragaszkodásuk. Bár a zeneszerző neve nagyon erős hívószó az export (főként a távol-keleti piacon), mégsem lehet párhuzamot vonni például az ország összes Petőfi utcájával: „Liszt Ferenc barátja és egyben tanítója volt gróf Zichy Gézának, aki a borászat tulajdonosának, báró Twickel Györgynek anyai ági felmenője. Gróf Zichy Géza gyermekkorától fogva szoros kötődést érzett a zene iránt, azonban 14 éves korában egy vadászbaleset következtében elveszítette jobb karját, elkeseredettség helyett azonban balkezes zongoraművésszé képezte magát. Tehetségére figyelt fel Liszt Ferenc, aki szárnyai alá vette és tanította a fiatal zongoravirtuózt, később több közös koncertet is adtak, sőt Liszt Ferenc barátsága jeléül a 456. számú zongoraművét kifejezetten bal kézre komponálta. Eme barátság és történet előtt tisztelegve nevezte el a Twickel család egyik borcsaládját a híres magyar zeneszerző után 1993-ban.” – mesélte a pincészet ügyvezetője, Tajti Róbert. 

A Liszt-borok új megjelenése tehát minden bizonnyal olyan feltűnő lesz a szemmagasságban lévő polcokon, mint a zongoraművek között egy háromkezes.

Comments are closed.