Egyedi rendezvénynek ad idén otthont a Margit szigeten a Holdudvar, a bronzvasárnapi hétvégén, GoVolcanic néven: Európa első vulkanikus csúcstalálkozóján egy időben, egy helyen találkozhatnak majd a vulkanikus borok, a geológia, az ásványok és a gasztronómia rajongói. 

 

A családbarát szervezés keretében a látogatók kihozhatják a szigetre gyermekeiket is: őket a kiállítás-vásár teljes ideje alatt interaktív, játékos-tudományos és kézműves foglalkozásokkal várják. 

Ismeretterjesztés, nem borfesztivál

Egyedi módon a világ minden részéről érkező vulkanikus borok kóstolóját az ország vezető geológusainak és vulkanológusainak előadásai valamint ásvány és kőzetkiállítás tarkítja majd.  A szervezők egyértelmű célja, hogy mostanra kicsit túlburjánzó hazai boros- és gasztro fesztiválkultúrát továbbgondolják, és Karácsony első hétvégéjére akár csábítónak is tűnhető ‘itatós’ tömegrendezvény helyett az ismeretterjesztésre, a borok termőhelyeinek bemutatására és azok geotudományos hátterére ugyanakkora hangsúlyt fektessenek, mint magukra a borokra. 

30 vulkanikus borvidék szerte a világból, 90 vulkanikus bor

A 40+ magyar, Mátrai, Tokaji, Somlói, Bükki, Ménesi és Szerémségi termelő bora mellett a palackok itthon korábban borok szempontjából sokszor ismeretlen, különleges tájakról érkeznek majd a kaliforniai Obszidián-hegytől kezdve az Azori-szigetektől egészen a görögországi Santorini és az olasz Etna vulkánok lejtőiről. Az előadók, akik két napig szemináriumokon és ún. gyorskóstolókon mutatják be a borokat: Herczeg Ágnes nemzetközi borszakértő,  John Szabó torontói mester – sommelier, a Vulkanikus Borok c. könyv írója, Elizabeth Gabay Master of Wine, Alder Yarrow San Franciscó-i borszakíró, Adam Gollner Montreal-i újságíró, Roland Velich osztrák borász, David Moore londoni étteremtulajdonos és BBC szaktanácsadó, Sue Tolson borszakíró, Ripka Gergely a Tokaj Guide írója, Takács Lajos, Árvay János és Balogh Zoltán borászok. A GoVolcanic minden ízében nemzetközi esemény, a programok angol- és magyar nyelvűek, vegyesen. 

Több mint bor: kövek, ásványok, ételek, ékszerek – csaknem 60 program, 2 nap alatt

A GoVolcanic teljes, 2 napos programja összesen 59 programelemet tartalmaz, ezeket célszerű a weblapon szekciónként szűrni (szombat délelőtt, szombat délután, vasárnap de-du). A jegyválasztás könnyítésére az egyes szekciók programait kis rajzocskákkal egy-egy A4 méretű oldalon vizuálisan is megjelentítették – ezek a lapok a Facebookon a GoVolcanic oldalon letölthetőek, vagy kérésre pdf. fomátumban el is küldik őket.  A GoVolcanic egyik erőssége a teljesen egységes vizuális megjelenés – az esemény kiállító borászairól egyedi és célzott fotósorozat készült, és természetesen nagyon nagy szerepet kapnak maguk a vulkánok és az ásványok is.