Ázsia legnagyobb presztízsű borversenyén, a Decanter Asia Wine Awards 2019-es megmérettetésén a magyar borok közül a Pajzos Tokaj aszúja szerepelt a legjobban, 93 ponttal ezüstérmet szerezve, de korántsem ez az egyetlen büszkeségünk. 

 

3155 bor versenyzett 34 országból Hongkongban az idei DAWA-n. A londoni Decanter World Wine Awards ázsiai versenyét 2012 óta rendezik meg minden évben. A borversenyt az ázsiai piacra való belépés egy fontos állomásának tartják, ami a nevezők összetételében is tükröződik. Az ázsiai piac két legnagyobb játékosa, Ausztrália és Franciaország kapta a legtöbb „Best in Show”, vagyis a kategória legjobbja érmet, de Kína, Görögország, Olaszország, Spanyolország és Grúzia is büszkélkedhet ilyen eredménnyel, India és az Egyesült Királyság pedig idén először szerzett aranyérmet.

Magyarországról túlnyomó többségben a tokaji pincészetek neveztek, a tíz megszerzett éremből nyolc került Tokajba, kettő pedig Villányba. A versenyen legtöbb pontot elérő magyar bor, a Pajzos 6 puttonyos Tokaji Aszú 2013-as évjárata korábbi versenyeken is remekelt már: 2018-ban a Decanter World Wine Awardson ezüstérmet, az idei Országos Borversenyen pedig aranyérmet nyert. „Fűszeres alma, fahéj és sült füge rétegek összefonódása, ami élvezetes, gazdag, testes borban teljesedik ki, hosszú mézes lecsengéssel” – így jellemezte a zsűri a kiváló sav-cukor egyensúllyal bíró Pajzos 6 puttonyos Tokaji Aszú 2013-as évjáratát. 

Forrás: Decanter.com

A Decanter Asia Wine Awardson nemcsak a Pajzos, hanem több tokaji pincészet is kiváló eredményeket ért el. A Disznókő 2017-es Late Harvest tétele 90 pontot, és ezzel ezüstérmet szerzett. „Sült alma, füge, és kandírozott citrom teszi komplexé, fűszerességgel az ízben. Texturált és gazdag” – írják róla a bírálók a Decanter oldalán. A harmadik tokaji ezüst pedig a Juliet Victor 2017-es Szamorodnija lett 90 ponttal. „Ragyogó citromhéj és citrom, ropogós zöld almás savasság loncos édességgel és hosszú, fűszeres lecsengéssel.”

A tokajiak mellett a Villányi borvidékről a Csányi Pincészet is két érmet szerzett a versenyen, a 2015-ös Kővilla Válogatás Cuvée pedig 90 ponttal lett ezüstérmes. „A bogyós gyümölcsök és a cseresznye ünnepe, amelyet fűszerek, tanninok és jó savak támogatnak, kerek és frissítő.”

A teljes eredménylista itt tekinthető meg.