Kihirdették Londonban a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) nagydíjait, a mindössze 14 nemzeti bajnok között a Kreinbacher Birtok is szerepel, mint Best Hungarian Sparkling Wine – ezúttal a Brut Classic 2015 Magnum érdemelte ki a trófeát. A Carassia – Kárászteleki Pezsgőpincészet szintén National Champion díjjal térhet haza, az abszolút világbajnok pedig a Dom Pérignon Vintage 2004 Magnum lett.

A pezsgőrajongók körében a pezsgővilágbajnokság eredményeinek kihirdetése mindig nagy esemény, amit különösen izgalmassá tesz, hogy az utóbbi években egy magyar, illetve egy Magyarországhoz számos szállal kötődő pincészetért is szoríthatunk. Az ide verseny szomorú híre, hogy a korábban a háromtagú zsűri állandó tagjaként kóstoló Tony Jordan súlyosan megbetegedett, így a korábban tartalék zsűritagként dolgozó Márkus György a zsűri állandó tagjává lépett elő. A versenyen hagyományosan még két zsűritag bírál: az alapító Tom Stevenson, a világ egyik vezető pezsgőszakértője, illetve a szintén pezsgőkre specializálódott Essi Avellan Master of Wine. (A magyar közönség mindkettőjükkel találkozhatott a 2017-es, illetve a 2018-as VinCE Budapest mesterkurzusain.) 

A versenyen csak arany- és ezüstérmeket osztanak, az idén született magyar érmekről korábban már beszámoltunk, a verseny legkiemelkedőbb tételeinek járó díjakat azonban hagyományosan ilyenkor, novemberben hirdetik ki. 

A november 4-i díjátadó gálán, Londonban ezúttal rekordszámú nagydíjat adtak át a kategóriagyőztes címektől a világbajnoki trófeákig. A világ szinte minden pontjáról beküldött pezsgők között 9 világbajnokot, 14 nemzeti bajnokot és 11 regionális győztest hirdettek. A zsűritagok, Tom Stevenson, valamit Essi Avellan MW és Márkus György személyesen gratuláltak a győzteseknek. Az eseményen több mint 200 szakmabeli vett részt, köztük a legjobb nevű champagne-házak képviselői.

Újra a legjobbak között a Kreinbacher

A Kreinbacher Birtok képviselői a legjobb hazai pezsgőnek szóló National Champion – Best Hungarian Sparkling Wine díjjal térhetnek haza. A somlói Birtok most harmadik alkalommal érdemelte ki ezt a címet, amely értékes visszajelzés a csapat eddigi munkájára és mutatja, hogy következetes a minőségre törekvés.

A CSWWC 2019 aranyérmes Brut Classic 2015 Magnum további két Best in Class címet is kiérdemelt, mint legjobb magyar évjáratos brut és legjobb hazai magnum pezsgő. 

A furmint és chardonnay házasításából készített, magnum palackban érlelt tradicionális pezsgő friss, 2016-os évjárata november közepétől lesz elérhető, újabb szép példaként arra, hogy az 1,5 literes palackban még szebben fejlődik és érlelődik a pezsgő. 

 

Világbajnokok Champagne-tól Olaszországig

A CSWWC 2019 világbajnoki trófeát a Dom Pérignon 2004-es Magnum kiadása kapta. A pezsgőkészítésben világhírű, francia Champagne régió mellett Olaszország is kiemelkedő eredményekkel zárta a versenyt.

A Kárászteleki Pezsgőpincészet egy National Champion díjat hozott el, a zsűri kedvencének járó Charman’s Trophy-t a Champagne Palmer & Co vehette át, az Év Pezsgőpincészete pedig (újra) a Ferrari lett az olaszországi TrentoDOC régióból. 

Az életműdíjasok között Régis Camus, a Rare Champagne pincemestere is szerepel kiemelkedő munkájáért, amellyel támogatta a pezsgőkészítés fejlődését és ezzel a pezsgők világszintű sikerét.

 

Emelkedő színvonal és új felfedezések 

Az alapító, zsűrielnök Tom Stevenson elmondta, hogy a versenyre beküldött pezsgők minősége évről-évre egyre magasabb és ezt mutatja a trófeák száma is. A CSWWC fontos küldetése, hogy új, izgalmas pezsgőket fedezzenek fel és jutalmazzanak mind a jól ismert, mind a pezsgőkészítésben feltörekvő régiókból. Erre példa a Rising Star különdíjas bulgáriai Midalidare pincészet. Emellett cél, hogy a nagy nevek újra és újra megmérettessék magukat a több fordulós vakkóstolás során, amikor az aranyérmekről és nagydíjakról döntenek. 

 

CSWWC 2019 világbajnoki trófeák stílusonként:

 

Supreme World Champion 2019 Dom Pérignon 2004 Magnum (Champagne, Franciaország)

 

World Champion Classic Brut Non-Vintage  Lantieri de Paratico NV Brut (Franciacorta, Olaszország)

World Champion Classic Brut Vintage Louis Roederer 2012 Brut Vintage Magnum (Champagne, Franciaország)

World Champion Classic Blanc de Blancs Palmer & Co NV Blanc de Blancs Magnum (Champagne, Franciaország)

World Champion Classic Blanc de Noirs Ferrari 2010 Perlé Nero in Magnum (Trento, Olaszország)

World Champion Classic Rosé Ferrari 2013 Perlé Rosé (Trento, Olaszország)

World Champion Library Vintage Cristal Rosé Vinotheque 1995 Magnum (Champagne, Franciaország)

World Champion Sparkling Red Wine Lombardini 2018 Il Campanone (Emilia-Romagna, Olaszország)

World Champion Sparkling Aromatic Wine Cuvage NV Acquesi Asti (Piemont, Olaszország)

A teljes lista, Best in Class és további díjak a CSWWC oldalán