VinCE Magazin

ProWein 2020 – szárazra váltunkSzámos oka van annak –  például a klímaváltozás, a megváltozott fogyasztói ízlés és a gazdasági trendek –, hogy a világ tradicionálisan édesboros régiói száraz borokat kezdenek készíteni. Ebből az új hullámból számos nagyszerű újdonság születik, amelyekkel a 2020-as ProWeinon is találkozhatunk – a tokaji furmintokat is ideértve. 

Számos tendenciaváltást okoz a megváltozott fogyasztói ízlés, de egyszerű gazdasági okai is lehetnek annak, hogy szárazbor-termelésbe fogjanak az édesboros vidékeken. Hiszen a nemes édesborok sokszor szőlő szemenként való szüretelésével készülnek, ez azonban kevés bort és ijesztően nagy termelési költségeket jelent. Így nem csupán az egészségtudatosabb életmód terjedésének köszönhető, hogy anyagilag is jobban megéri száraz borokat készíteni.  

Vegyük például a Sauternes-t, amelynek a desszertborai az étkezés utáni alapvető rituáléként épültek be teljes generációk tudatába. A 20. századi pénzügyi és természeti válságok, világháborúk és a szőlőültetvények csökkenő ára azonban nagy terhet jelentettek a borvidéknek, sőt időnként a minőséget is befolyásolták. Néhány úttörő pincészet meglátta a lehetőséget abban, hogy száraz borokkal bővítse kínálatát anélkül, hogy ezzel a hírnevét veszélybe sodorná. Annak ellenére, hogy édesborok készítőin hatalmas a nyomás arra, hogy ragaszkodjanak a hagyományokhoz, még az olyan birtokok is is kezdenek kísérletezni a szárazbor-készítéssel, mint az Oliver Bernard a Château Guiraud .

A sauternes-i Château Lafaurie-Peyraguey új tulajdonosa, Silvio Denz a felére csökkentette az édes borok mennyiségét a szárazak kedvéért. A komoly száraz borokból befolyó összegből elsősorban a költségvetést szeretnék egyensúlyba hozni, hogy az édes tételek magas költségeit fedezni tudják, vagyis a „száraz fordulat” valójában az édesbor-hagyományt védi.

Château Lafaurie-Peyraguey

A Mosel-völgyben inkább a klímaváltozás inspirálta a változást. Bár a területen már több termelő próbálkozott száraz borokkal az 1980-as években, a meredek palás dűlőkön a hűvös éghajlat és a folyó temperáló hatása miatt a szőlő korábban rendkívül lassan érett, ami elsősorban édesborokhoz adott jó alapanyagot. A klímaváltozás miatt a feltételek most lettek igazán adottak a magas minőségű száraz bor készítéséhez: a 2018-as év ezen a területen rekordot hozott a száraz tételek számában. A borvidék egyik legjelentősebb termelője, a Dr. Loosen idén kilenc Grosse Gewäch, azaz első osztályú területről származó száraz bort vezetett be a piacra.

Szüret a Dr. Loosennél

Tokaji új köntösben

Természetesen a sorból nem maradhat ki Tokaj sem, hiszen a rendszerváltás után a borvidék gyors ütemben éledt újjá, és ezután már nem kizárólag desszertborokra épített, hanem diverzifikálni kezdte a portfólióját. Tokajban – ahogy a ProWein szekértői is felismerik – nemcsak gazdasági okai voltak ennek a változásnak, hiszen a száraz borok a tokaji terroir új, autentikus kifejeződését jelentik.

Ezek a példák csak a jéghegy csúcsai, rengeteg más területen is hasonló változást tapasztalhatunk, például a portugáliai Duoro-ban, az olasz Pantellerián vagy Ausztriában, a Fertő tó vidékén.


A ProWein a borok és szeszes italok legnagyobb nemzetközi presztízsű kiállítása Németországban, Düsseldorfban. 2020-ban március 15 és 17.-e között látogatható.

Forrás: ProWein

Comments are closed.