VinCE Magazin

Új helyszínen a natúrborok fesztiváljaNovember 16-án több mint 150 természetes bor korlátlan kóstolója várja az érdeklődő közönséget a pazar dunai panorámájú Bálna Budapestben. A Mitiszol? Fesztivál kilencedik alkalommal állítja a középpontba a natúr borokat, minden korábbinál szélesebb merítéssel. 

De mitől is lesz egy bor természetes?  A legegyszerűbb definíció szerint az organikus vagy biodinamikus művelésű szőlőből préselt musthoz „nem tesznek hozzá és nem vesznek ki belőle semmit” – az így születő borok tehát spontán erjednek, adalékmentesek, szűretlenek és csak minimális kénezés biztosítja stabilitásukat. A termelők élő anyagként tekintenek a lepalackozott borokra – a pohárban ezt az elevenséget magunk is megtapasztalhatjuk, hiszen ezek a borok karakteres illatuk és ízviláguk révén valóban vibráló egyéniséget mutatnak. Nem is csoda, hogy az első természetes borok gyorsan felkerültek a fine dining éttermek borlapjára: remek kísérői a kifinomult ételkompozícióknak, de a helyi alapanyagokkal dolgozó, azok ízét hangsúlyozó konyhák is előszeretettel párosítanak természetes bort fogásaikhoz.

A Földünk iránt érzett felelősség együtt jár azzal is, hogy a fogyasztók a borok között előnyben részesítik azokat, amelyek bizonyítottan fenntartható gazdálkodásból származnak: a szőlőt a természettel összhangban művelik, a borászatban pedig zöld energiát használnak. A hagyománytisztelet és a természetközeliség egyre inkább felértékelődik a technológia uralta világban: elfeledett szőlőfajták és stílusok élednek újra, reneszánszát éli a többezer éves tradíciók szerint héjon erjesztett, agyagedényben érlelt narancsbor; hódít az erjedőben lévő must lepalackozásával készülő pezsgő, a pét-nat. Az étkezési trendeket kiegészítve megjelentek a derítésére használt állati fehérjét mellőző vegán borok, egyes termelők pedig teljesen kénmentesen palackozzák tételeiket.

A hibátlanra csiszolt, a legmodernebb technológiával készült borokhoz szokott ízlelőbimbók számára rengeteg felfedeznivalót rejteget a természetes borok világa. A megszokottól eltérő ízvilág első kóstolásra biztosan meglepetést okoz, de ahogy egyre bátrabb lépéseket teszünk és elfogadjuk, hogy a bor „másképp” is lehet finom, fantasztikus élményeket szerezhetünk. Az idei Mitiszol? Fesztiválon több mint harminc hazai borász mellett külföldi pincészetek borai is kóstolhatók lesznek, a kínálatot pedig párlatok, sörök, szörpök színesítik. Az italok mellé izgalmas gasztronómiai kiállítók kínálnak a fesztivál szellemiségéhez illeszkedő falatokat. A sétáló kóstolón kívül workshopok várják az érdeklődőket – ezek egyikén a natúrbor és analóg zene kapcsolatára is fény derül.

 

Mitiszol? Fesztivál

  1. november 16., szombat, 12.00-20.00

Bálna Budapest, Fővám tér 11-12.

Comments are closed.