VinCE Magazin

A bor születésének kezdete Egy tökéletes palack bor születésének története a hegyen kezdődik el, a szőlőben. Ahhoz, hogy kitölthessünk és élvezhessünk egy pohár bort, gondoskodó kezekre van szüksége a szőlőnek. A szőlőültetvényben rejlő potenciál, a kedvező környezeti adottságok kiaknázásához évről évre szükséges a megfelelő munkaműveletek – metszés, tápanyag utánpótlás, növényvédelem, szüret – hatékony és körültekintő elvégzése.

Egy kitűnő palack bor megalkotásának receptje akár ilyen egyszerű is lehetne: végy egy tökéletes kondícióban lévő szőlőültetvényt, gondozd és neveld, majd takarítsd be a munkád gyümölcsét, amiből elkészülhet az, amit a népnyelv a hegy levének hív, a bor. Viszont a képlet nem ilyen egyszerű, és ahogy mondani szokták, az ördög a részletekben rejlik.

Ahhoz, hogy a tőkék szép, nagy fürtöket tudjanak nevelni az első és talán legfontosabb, hogy a metszési munkálatok időben, szakavatott kezek által legyenek elvégezve. A munkaerőhiány, ami manapság a legtöbb ágazatot sújtja, nem kíméli a szőlőtermesztést sem. Emellett a klímaváltozás okozta negatív hatások – szélsőséges időjárási viszonyok – rákényszerítik a gazdálkodókat arra, hogy az időszerű munkaműveleteket minél hamarabb elvégezzék.

A metszés során a hagyományos ollók használata ma már a múlté, hiszen egyre többen alkalmaznak előmetsző gépeket és elektromos kéziszerszámokat. A szőlészetek számára már jól ismert a francia gyártó, a Pellenc, amely nem csak betakarítógépeket gyárt, hanem professzionális, akkumulátoros kéziszerszámokat is.

A metszési feladatoknál a főszerep a Pellenc Vinion és Prunion metszőollóké. Ezekkel a modern, innovatív eszközökkel, akár 9 – 12 órát is dolgozhatunk egyetlen töltéssel. Könnyű, ergonomikus kialakításuk és egyszerű kezelhetőségük precíz munkavégzést biztosít a szőlőtermesztők számára. Ezek az elektromos metszőollók tulajdonságaiknál fogva lényegesen leegyszerűsítik a metszési munkákat, ezzel időt és energiát spórolva, hiszen akár négyszer gyorsabban tudunk vele haladni, mint egy hagyományos, kézi metszőollóval sokkal kevesebb fizikai ráfordítás mellett. Akár fiatalabb, akár idősebb ültetvényben dolgozunk, nem kell aggódnunk, hiszen a Vinion metszőolló 35 mm vágási átmérőig, míg a Prunion 45 mm átmérőig használható. Abban az esetben sem kell nyugtalannak lenni, ha nagyobb tőkerésszel találjuk szembe magunkat, hiszen amit nem visz az olló, azzal megbirkózik a Selion M12 láncfűrész, ami a Vinion 250-es és Prunion 250-es típusú metszőolló akkumulátoráról párhuzamosan üzemeltethető.

 

A szőlőtermesztés során talán az egyik legnagyobb kézimunkaerőt igénylő folyamat a szálvesszők vezérdróthoz kötözése. A kézi kötözés igen sok munkaórát és energiát emészt fel, amit ma már nem igazán engedhetnek meg maguknak a termelők. A kötözőgépek közül kiemelkedik az új Pellenc Fixion 2 , amely könnyű, kompakt felépítésű, jól kiegyensúlyozott könnyen kezelhető, egész napos használatra tervezett eszköz. Nagy előnye, hogy az ergonomikus, puha markolata egyaránt kényelmes használatot biztosít a jobb és balkezes felhasználóknak. Emellett az eszközt működtető akkumulátort a markolatba építették be ezzel is biztosítva a jobb és szabadabb kezelhetőséget. A gép naponta akár 15.000 csomó megkötésére is képes 25 mm átmérőig anélkül, hogy összeszorítaná a vesszőket.

A Pellenc által kifejlesztett és szabadalmaztatott akkumulátoros technológiára épülő professzionális szőlészeti kéziszerszámok arra lettek tervezve, hogy hosszú éveken át hatékony és segítő társak legyenek a szőlőtermesztők számára.

Amennyiben többet szeretne megtudni ezekről az eszközökről, látogassa meg a Pellenc eszközök hivatalos magyarországi forgalmazójának, a KITE Zrt. weboldalát – www.kite.hu

Comments are closed.