Hogy alakul a kékfrankos helyzete hazánkban és milyen kitörési lehetőségünk van az exportpiacon? Idén már ötödik alkalommal ültek össze a Jásdi borteraszon a balatoni borászok – az idei évben egy vendégborászattal kiegészülve – egy szakmai beszélgetésre, amelynek középpontjában a fenti kérdés állt.

A zárt ajtók mögött tartott szakmai kóstolón minden borász kedvenc kékfrankos tételét hozta el, kóstoltatta a kollégákkal és vitatta meg a zöldmunkától egészen az érlelésig, palackozásig az aktuális témákat a fajta szemszögéből. A házigazda Jásdi István szerint ezek a találkozók nem csupán baráti beszélgetések, de a tudatosságot is növelik: “Tisztában vagyunk termőhelyünk erényeivel és látjuk az utat, amelyik még előttünk van. Nincsenek illúzióink a piaccal kapcsolatban, de csöppet sem vagyunk borúlátóak a balatoni vörösök jövőjével kapcsolatban. Igen, a kékfrankos a vörösök olaszrizlingje, azt pedig már kezdjük kiismerni, ami nem azt jelenti, hogy ne kóstolnánk nagyszerű franc-okat vagy akár sangiovese-t.”

Fotó: Kóstolom, Bagi Péter

 

Természetesen szó esett a piacot torzító nehézségekről is, amelyek közül  Jásdi István a nem egyformán hozzáférhető pályázatokat és az ennek következtében alacsonyabb költségekkel megjelenő termékeket emelte ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy az így kialakult helyzet a hatékonyságra és a minőség emelésére ösztönzi a termelőket:  Arra szorít bennünket az egyenlőtlen verseny, hogy jobban, hatékonyabban, jobb borokat termeljünk, mert csak így bízhatunk abban, hogy egyszer  érdemes lesz Csopakon, Badacsonyban szőlőt telepíteni, a tájat és régi épületeit megőrizni és a történelmi dűlőkben nemcsak a nyaraló építés és a panorámás úszómedence ígéretét látják majd a befektetők.” 

 

Fotó: Kóstolom, Bagi Péter

Klímakihívások és exportlehetőségek

A klímaváltozás során az elmúlt tíz évben közel egy hónapot tolódott több fajtánál a szüreti időpont alakulása. Új szemléletmód szükséges a szőlőben és a borok esetében is, hogy a változásban lévő klimatikus viszonyok mellett, meg tudjanak felelni a piac által támasztott magas elvárásoknak.

„A klímaváltozás 100%-ban érzékelhető kihívás, amiből a kékfrankos inkább profitálni látszik: korábban érik, így már szeptember közepétől szüreteljük. Hűvösebb években is lehet rá építeni, mert elég szépen beérik és jobban bírja az esőt.”  mondta ifj. Heimann Zoltán.

A nehézségek ellenére pozitív fejlődés is tapasztalható, hiszen egyre többen kíváncsiak idehaza és országhatáron túl is az egyedi karakterű termőhelyi karaktert felmutató borokra. Olyan tételek készítése lesz izgalmas a jövőben, ami a fajta lehetőségei keresztül a termőhely és a borász üzenetét is hitelesen tudja közvetíteni.  Egyértelműen körvonalazódott, hogy az olaszrizling mellett a kékfrankos lett a másik zászlóshajó a régióban, ahogy azt Figula Mihály is kiemelte a rendezvényen: „Az olaszrizling vörös párja egyértelműen a kékfrankos.”

Ifj. Pálffy Gyula tapasztalatai szerint a kékfrankos abszolút exportképes fajta; kihívást a mennyiségi és minőségi feltételek jelenthetnek. Heimann Zoltán pedig így nyilatkozott: Mi Heimannok, csakúgy, mint itthon, külföldön is az igényes éttermekre, borkereskedésekre célzunk: ott pedig egyéniség kell és ezt hozza a kékfrankos!”

Szombaton egy szűk vendégkör is megkóstolhatta a borokat egy jó hangulatú sétáló kóstolón a Jásdi Borteraszon.

 

Fotó: Kóstolom, Bagi Péter

A rendezvényen a következő borászatok tulajdonosai és képviselői voltak jelen:

 • 2HA Szőlőbirtok és Pincészet, Török Csaba
 • Figula Pincészet, Figula Mihály
 • Guden Kisbirtok, Gősi Péter és Csidei Zoltán
 • Homola Pincészet, Nagyváradi Péter
 • Heimann Családi Birtok, Heimann Zoltán és  ifj. Heimann Zoltán
 • Ikon Pincészet, Konyári Borbála és Kvák Emil
 • Jásdi Pince, – házigazda –  Jásdi István
 • Kislaki Bormanufaktúra, Légli Géza
 • Pálffy Pince, Pálffy Gyula
 • Petrányi Pince és Borterasz, Bakó Ambrus
 • Szent Donát Birtok, Kovács Tamás
 • Villa Tolnay Borház, Nagy László
 • Von Beöthy Pince, Janosh von Beöthy

 

Kíváncsi arra, hogyan szerepetek a balatoni vörösborok a VinCE Magazin vaktesztjén? Kattintson a részletekért!