December-januári számunk hagyományosan a pezsgő körül forog: idén a pezsgőtesztre kizárólag palackos erjesztésű, tradicionális vagy transvasée módszerrel készült tételeket vártunk, így az itthon kapható legjobb külföldi és hazai tételeket ajánljuk. Az ünnepi hangulathoz illően különleges borvidékekről és borászatokról olvashatnak: a világ egyik legrégibb borkultúrájával büszkélkedő Grúziáról, Burgundia csúcspincészeteiről, sőt a Franciaországban rendezett vakkóstoló világbajnokságról is beszámolunk.

 

Gyöngyök tánca

Meddig mestermunka (vagy pezsgőgyártás), és hol kezdődik a varázslat? Hiszen a pezsgő csak bor, élesztő és cukor, mégis az egyik eleganciája, íze a fellegekbe emel, a másik pedig visszaránt a földre. Hol a titok? Minden bizonnyal a pincemesterek fejében, a nagy pezsgőházak szakembereinek kifinomult ízlelőbimbóiban, és kifogástalan alapbor nélkül sem működik a show. Mi továbbra is rajongunk, a kezdőknek drukkolunk, és élvezzük a pezsgőgyöngyök táncát!

Fotó: Ruff István

Minden és mindenki a helyére került

Minden és mindenki a helyére került, amikor új főhadiszállást avatott az Eszterbauer Borászat. Megyeri Sára egy napot töltött Szekszárdon az Eszterbauer családdal és Klein Miklós főborásszal, ahol sok minden szóba került a család 11 generációra visszanyúló gyökereitől az éppen zajló generációváltáson át az alapító Eszterbauer János Tanyamacska-terveiig.

Fotó: Acsai Miklós

Forradalom Champagne-ban

Champagne-ban sem állt meg az idő, a borvidéken rengeteg izgalmas változás zajlik – erről írt Jancis Robinson Master of Wine, a pezsgőuniverzumról pedig Essi Avellan MW-nal beszélgettünk, aki éppen a Christie’s World Encyclopedia of Champagne & Sparkling Wine negyedik kiadásának megjelenésével egy időben járt Budapesten.

Fotó: Juhász Bogi

Arcok a palack mögött

Hónapról hónapra bemutatjuk egy-egy pincészet legismertebb szereplőjét, a borászt – ám egy palack bor megszületéséhez rengeteg ember munkájára van szükség. Hattal közülük most kicsit közelebbről is megismerkedtünk, hogy ezzel is megköszönjük mindannyiuk munkáját.

Fotó: FurmintPhoto / Dancsecs Ferenc

 

Borászportré: Bakonyi Péter

Bakonyi Péter a kilencvenes évek magyar borászatának minőségi robbanása miatt érkezett a szakmába, a hárslevelű miatt az akkor még Villány–Siklósi borvidékre. Éppen ezért nem kötik a Villányban megszokott beidegződések – bátran és sikerrel halad akár a széllel szemben is.

Fotó: Talabér Géza

 

A VinCE Magazin december-januári lapszámát keresse az újságárusoknál! A VinCE pezsgőteszt eredményeit itt találja.