Öt kategóriában ítélte oda a szakma kiválóságait elismerő Par Excellence díjat a Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ). Az idén már hatodik alkalommal jelölték a MASOSZ tagjai a díjra azokat a hazai szakembereket, akik folyamatosan és magas színvonalon végzett munkájukkal hozzájárultak a magyar éttermi kultúra és italfogyasztás minőségének növeléséhez, a vonatkozó ismeretek népszerűsítéséhez.
 

 

A termelő, borkereskedő, vendéglátó, szakíró és oktató kategóriák jelöltjei közül a MASOSZ elnökségi tagjainak döntése alapján kerültek ki a díjazottak annak figyelembe vételével, hogy a jelöltek mennyiben járulnak hozzá a szövetség által megfogalmazott célkitűzések megvalósulásához.

Par Excellence díjasok 2019-ben:

TERMELŐ: SCHIEBER PINCÉSZET, SZEKSZÁRD

A négy évtizede alapított családi birtok mintegy 30 hektáron gazdálkodik, szőlőültetvényeik nagyobb része a  kiváló adottságú Baranya-völgy dűlőiben terem. A fajtaösszetételt a kékszőlő határozza meg, amelynek művelése során nagy hangsúlyt fektetnek a környezet kímélésére. Boraikkal az utóbbi időben nemzetközi borversenyeken is számottevő sikereket értek el.

 

Fotó: schieberpinceszet.hu

 

KERESKEDŐ: KATÓ ANDRÁS (MITISZOL / TERROIR CLUB)

A Mitiszol / Terroir Club közel másfél évtizede foglalkozik természetes és natúr borok  forgalmazásával és népszerűsítésével; missziónak tekintik, hogy a hazai termelők által készítettek külföldi fogyasztókhoz is eljussanak.

 

Fotó: Kató András Facebook oldala

 

VENDÉGLÁTÓ: MACOK BISZTRÓ, EGER

A vidéki éttermek sorában több listán is évek óta előkelő helyre sorolt családi vállalkozás döntően helyi kistermelőktől szerzi be az alapanyagokat, amelyekből gondos odafigyeléssel készülnek a gasztronómiai élményt kínáló fogások. Itallapjuk választékában számos kiváló helyi borász tételei viszik a prímet.

 

Fotó: imolaudvarhaz.hu

 

SZAKÍRÓ: VINICZAI SÁNDOR

Az okleveles kertészmérnök végzettségű szakíró harminc éve a Magyar Mezőgazdaság országos hetilap munkatársa. Rendszeresen publikál borral kapcsolatos témákban, egy ideje a Borászati Füzetek felelős szerkesztője is. Tapasztalt borbíráló, hazai és nemzetközi versenyeken gyakran vesz részt a zsűri munkájában.  Tagja a Magyar Bor Akadémiának és a Magyar Borszakírók Körének, tevékenységét több szakmai szervezet is elismerte.

 

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

 

OKTATÓ: HORKAY ANDRÁS

Külföldi tanfolyamok elvégzése után felsőfokú borismereti képzettségekkel (WSET diploma) rendelkezik, valamint megszerezte az azok oktatására jogosító diplomákat, valamint a nemzetközi borakadémikusi címet is. A népszerű boriskola, a budapesti székhelyű Central European Wine Institute (CEWI) tulajdonos-igazgatója 2010-től; rendszeresen oktat és tart kóstolókat, mesterkurzusokat. Az Országos Borszakértő Bizottság  elnöki posztját 2013 – 2018 között töltötte be. Rendszeresen bírál és zsűrizik hazai borversenyeken.

 

Fotó: cewi.hu

Gratulálunk a díjazottaknak!