Ahogy mondani szokták: a borhoz nélkülözhetetlen a sajt, a sajthoz pedig a bor. Ennek igazolásául a tizenhatodik Újbor- és Sajtfesztiválon ízletes újborok, és hasonló sajtkülönlegességek várták az érdeklődőket. Akik kilátogattak a rendezvényre, azok megtapasztalhatták a szólás valódiságát. Török Ferenc beszámolója.

Fotó: Horváth Csilla

A hangulat méltó volt a rendezvény 15. születésnapjához. Kedvcsinálóként a veszprémi színház In vino férfi triója énekelt bordalokat, operett részleteket, majd néhány különdíj talált gazdára. Magyarország legszebb tőkéjének járó elismerést a világ legöregebb szőlőtőkéje, a pécsi 500 éves lugas kapta. A ritkaságnak rendszeresen csodájára járnak az érdeklődők, már csak azért is, mert évről évre legalább száz kiló remek termést hoz a török korban ültetett tőke, amely ma Tóth Ödön háza mellett található. A legszebb szőlőskert elismerést Sziegl Balázs borász hajósi ültetvénye érdemelte ki. Életműdíjat kapott Buzás Attila Sándor, aki Franciaországban tanulta a sajtkészítés rejtelmeit, és a 400-500 egyedet számláló kecskeállománya tejéből készíti specialitásait. Sajtjai mellett a velük harmonizáló, kiváló vörös- és fehérborai, valamint biodzsemjei is említést érdemelnek.

Buzás Attila Sándor / Fotó: Horváth Csilla

Ferenc Vilmos, a fesztivál főszervezője büszkén mesélte, hogy minden eddiginél több nevezés érkezett az idei gálára. A különböző díjakért, elismerésekért 325 fehér-, 160 rozé- és 40 vörösbor versengett. „Egyre nagyobb a népszerűsége az újboroknak, amit a beküldött borok minősége, és a szokásosnál nagyobb részvétel is bizonyít. Mivel kiemelkedő volt a ’19-es évjárat, ez a kóstolt borok tartalmán is meglátszott. Elmondhatjuk, hogy új időszámítás kezdődött az új borok kategóriájában” – értékelte a színvonalat a főszervező. 

A sok kiváló újbor közül is kiemelkedett Tar Attila pannonhalmi rozéja, és a Garamvári Pincészet cserszegi fűszerese. Mindkét bort a fesztivál Champion-díjával jutalmazták. Tar Attila családjában régi tradíciója van a szőlőművelésnek és borkészítésnek. A borászat központja Ménfőcsanakon van, az ültetvények pedig Tényőn, Győrszemere-Szőlőhegyen és Győrújbaráton találhatók. A borászathoz jelenleg 50 hektár szőlő tartozik, ennek 2/3-a új telepítésű, amelynek már egyik hozománya ez a fesztiválsiker. A bor megalkotásában Tar Attila szőlészként és fia István borászként vesz részt. „Tudtam, hogy óriási értékei vannak ennek cabernet franc rozénak, de sokáig gondolkodtunk, hogy nevezzünk-e a versenyre. Végül a fiam döntött úgy, hogy részt veszünk a megmérettetésen, és azt is hozzá tette: meg is nyerjük a fődíjat. Örülök, hogy igaza lett.” A családi pincészetben hét éve palackozzák a borokat, a kínálatban tramini, olaszrizling, szürkebarát, kékfrankos, cabernet franc és sauvignon is található. „Szeretünk rozét készíteni – mondja István –, de eddig inkább házasítással voltunk jelen a piacon. Ez a cabernet az első fajta rozénk, amely a jelek szerint jól sikerült, szerencsére a löszös talaj nem vitte el a savat semmilyen irányba. Több díjat nyertünk már, de ez a Champion aranyérem mindenképpen kiemelkedő elismerés.”  

Tar István borász a Champion díjat és az Agrárminisztérium különdíját is kiérdemelte a Pannonhalmi rozéjáért, amelyet Ferenc Vilmos főszervező adott át / Fotó: Horváth Csilla

A Garamvári Pincészet jóval ismertebb név a hazai borpalettán, hiszen boraik pezsgőik évek óta meghatározó résztvevői a piacnak. A meglepő inkább csak az, hogy ezúttal egy kevésbé favorizált borral végeztek az élen. „Eddig az Irsai Olivér volt az egyik sztárunk, de szerettük volna, hogy mellette legyen egy másik illatos borunk is. Óvatosan, mégis tudatosan álltunk a feladathoz, hiszen a cserszegi elég kiszámíthatatlan szőlőfajta. Már augusztusban leszüreteltük, keveset áztattuk héjon, majd két reduktív tartályban két különböző faélesztővel erjesztettük. A végén a két tartály tartalmát házasítottuk, és így született meg ez az aranyérmes bor. Szerencsére kiváló volt a termés, így jó alapanyagból dolgozhattunk, ennyi a sikerünk titka” – mondja Hunkan Martin, a pincészet borásza.

A Garamvári pincészet a cserszegi fűszerest is sikerre vitte…

Emlékezetesen szerepelt a fesztiválon a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet is, hiszen boraikat 3 arany- és 5 ezüstéremmel jutalmazta a zsűri, pinot noir rozéjuk és olaszrizlingjük pedig bekerült Magyarország 16 legjobb újbora közé. A Budapesttől 25 km-re a lévő pincészet 76 hektáron gazdálkodik. A szőlőterületből 60 hektár Csepel-szigeti fiatal telepítés, 10 hektár pedig a Balaton-felvidéken, Lesencefalu község dombjai között található. A pincészet vezetője Gálné Dignisz Éva, 2013-ban kiérdemelte Az Év Bortermelője kitüntető címet. „Ne vegyék nagyképűségnek, de valamennyi borunk tetszett, amit beküldtünk zsűrizésre. Mindegyikben éreztük azt a különlegességet, amelyek a borainkra jellemzőek. Titokban a rozétól vártunk csak aranyat, így még jobban örülünk az elismerésnek.  Az a célunk, hogy megvalósítsuk a szőlőtermelés és borászat együttes rangját és fontosságát családi pincészetünkben. Kiváló borokat elsősorban saját termelésű szőlőből szeretnénk készíteni.”

A fesztivál egyik díszvendégeként szép borokkal volt jelen a Mátrai Borászok Egyesülete. Szőke Mátyás rozéja, a Nyilas pincészet cserszegi fűszerese, és a Porupsánszky szőlőbirtok sauvignon blanc-ja egyaránt aranyérmes lett. A Szőke pincészet az elsők között volt a borvidéken, amelyik boraival a minőségi kategóriát hozta. Aranyérmes rozéjuk, azért különleges, mert házasítás. „Sokáig gondolkodtunk, nevezzünk-e a versenyre? Végül az utolsó pillanatban leadtuk a mintát, és jól tettük. Ez az unokám – aki szintén Szőke Mátyás – első önálló alkotása, és ezért a „pincemester bora” a neve. Remek portugieser és blauburger házasítás.  Friss, üde illat, szép sav, könnyen iható, kellemes lecsengéssel. Eddig inkább fajta rozékat készítettünk, de ez az az új bor jó iránymutató” – meséli idősebb Szőke Mátyás. 

A Nyilas Pincészet dűlőin meghatározóak a fehérbort adó fajták, de a kékszőlők is – cabernet-k, kékfrankos és egy kevés pinot noir – képviseltetik magukat. Sok egyéb idei díjuk mellett, ezúttal az Irsai Olivérrel hívták fel magukra a figyelmet. „Ez egy kirobbanóan üde Irsai a Mátra vulkanikus hegyoldaláról. A pohárban a szőlő illata kibővül a virágos, rózsás, már-már parfümös jegyekkel. A kortyban a bor zamatai, aromái kiegészülnek a citrusos jelleggel. Tartalmas, jó sav szerkezetű, amely ünnep, és minden hétköznap is jó beszélgető társ!” – mondja róla Bodor Nóra, a pincészet marketing menedzsere. 

Az újbor fesztivál ismét bizonyított, és a reméljük, továbbra is a hazai borkultúra egyik felfedezője lesz és marad.