VinCE Magazin

14 termelő már biztosan palackozhat idén BalatonBort



2020-ban sorrendben az ötödik évben kerül palackba az ország egyik első közösségi bora, a BalatonBor. Az új évjáratú BalatonBorokat hagyományosan minden év tavaszán lehet először kóstolni; erre idén a badacsonyi Hableányban kerül sor április 25-én.

A módosított szabályok értelmében az idei évben már négy különböző időpontban megtartott bírálat során dől el, hogy mely balatoni bortermelők palackozhatják le a szigorú kritériumoknak megfelelő olaszrizlingjüket az egységes dizájnnal ellátott üvegekbe.

Az idei évi első bírálat után dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus és szakértő a következőket nyilatkozta:

Nincs annál nagyobb siker, mint 5 év után azt látni, hogy mindenki egy kottából játszik és élvezi! A BalatonBor a legjobb dolog ami az elmúlt 5 évben a magyar borral történt. Az idei évben először tapasztalhattuk a bírálaton, hogy nem volt szürke zóna, egyértelmű stílus alakult ki a borászoknál.

Gyukli Krisztián, a Rizling Generáció elnöke is hasonlóan látja a termék fejlődését:

Az ötödik évébe lépett BalatonBor idei bírálatán egyértelművé vált, hogy bár a tó körüli szőlőültetvények nagy távolságra vannak egymástól, az azokról készített Olaszrizlingek mind karakterben, mind aromaprofilban nagyon közel vannak egymáshoz. Jó látni, hogy a termelők nem csak egymás gondolatait, hanem a borokon keresztül a balatoni termőhely üzenetét is értik. Ez a termőtáj a stabil fundamentuma annak a közös gondolkodásnak, melyre érdemes falakat és tetőt építeni.

Dobosi Győző Balatoni Kör alapítótag és balatoni borász, valamint a BalatonBor & Hegybor projekt felelőse szerint is fejlődik a termék:

Az ötödik évjáratot bíráltuk és észrevehető volt, hogy már a borászok kezében van a Balatonbor elkészítése. Immáron tudjuk, hogy milyen egy könnyed, friss, fajtajelleges olaszrizling. Nagyon egységesek és jók voltak a borok, érezhető a stílus, és az is, ami kilóg. Élvezetes és lendületes borokat fogunk 2020-ban inni.

 

 

Az alábbi pincészetek már biztosan palackozhatnak idén BalatonBort:

  • Bujdosó Pincészet
  • Dobosi Pincészet
  • Effenpergel Családi Pincészet
  • Fata Pince
  • Feind Pince
  • Gyukli Pince
  • Hujber Pincészet
  • Istvándy Pincészet
  • Koronczai Pincészet
  • Laposa Birtok
  • Lídia Borház
  • Szeremley Birtok
  • Veszprémi Pince
  • Zelna Borászat

Idei évben az előrejelzések alapján 30 termelő és közel százezer palack BalatonBor fog forgalomba kerülni.

“A BalatonBor olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A BalatonBor régiós termék létrehozásával közös célunk a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése.”

– áll a BalatonBor hivatalos honlapján.

 

Forrás: sajtóközlemény

Comments are closed.