VinCE Magazin

Fényes Vince, tele pince – Vince-napi programajánlóVince napja jeles nap a borászok és borkedvelők számára: a szőlősgazdák ugyanis ezen a napon jósolják meg az őszi termés minőségét és mennyiségét a Vince nap időjárásából és a metszett vincevesszők állapotából. Ilyenkor pincéről pincére járva áldomásoznak, kóstolják egymás borait, a tőkékre pedig Isten áldását kérik. A január 22-én metszett vesszőket vízbe állítva hajtatják; a hagyomány szerint a rügyek mennyiségéből lehet következtetni arra, hogy bőséges lesz-e a termés. Ha “megcsordul Vince, tele a pince” –  a csapadék tehát jót jelent, de a “fényes Vince, tele pince” mondás is járja. Akárhogy is, érdemes januárban is ellátogatni borvidékeinkre, hiszen Tokajtól Villányig számos remek program várja a vendégeket.

Vince-napi borünnep Balatonfüreden – Balatonfüred, 2020. január 17-18.

A szezonnyitónak szánt Vince-napi programok január 17-én, pénteken kezdődnek az Anna Grand Hotelben: zenés borestet tart a Borra-Való zenekar, Domián Emese nemzetközi borakadémikus közreműködésével pedig a borkóstolás mellett arra is megkaphatjuk a választ, hogy van-e létjogosultsága a fahordós érlelésnek a Balatonnál.

Szombaton a BalatonBor origó kóstolóval indul a késő estig tartó programsorozat. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus vezeti a vakkóstolást, ahol kiválasztják ki azokat a borokat, amelyek jó eséllyel pályázhatnak a Balaton Borok közé.

Délután a szakmai előadások után Vince-vessző szentelés lesz a Rizling Generációval, majd koncertet ad a legvirtuózabb magyar boogie woogie zongorista, Dániel Balázs a triójával, akikhez Pleszkán Écska énekesnő is csatlakozik.

A nyitott borkóstolón várhatóan több mint 20 kiállító pincészet borait lehet kóstolni. A napot a Balaton-felvidék legjobb rhytm & blues zenekaraként számon tartott Bluesberry Band koncertje zárja. Vasárnap pedig a parton felállított borházakban lehet folytatni a borkóstolást.

Vince-napi nyitott pincék – Baj, 2020. január 17-18.

Télen egészen különleges arcát mutatja a Szőlőhegy, jól esik sétát tenni a pihenő természetben és meg-megállni egy finom falatra vagy egy pohár borra. A felfedezés játékkal is párosul, hiszen a legszorgalmasabb borkedvelőket – akik mind a hat pincét bejárták – ajándékkal jutalmazzák.

Helyszínek, ahol pincelátogatással, borkóstolókkal, borkorcsolyákkal és finomságokkal várják a vendégeket:

 • Borboléta Pincészet
 • Hauzer Bormanufaktúra
 • Nyitnikék Pincészet (a régi Esterházy Pincében)
 • Stróbl Borház
 • Turay Családi Pincészet
 • Wéber Családi Pince

Időpontok:
2020. január 17. 16:00-20:00
2020. január 18. 14:00-20:00

Az eseményről és a programokról ITT talál bővebb információt.

Vince-napi pincejárás – Pannonhalma / Nyúl / Győrújbarát, 2020. január 17-19.

Hét pincészet várja borkóstoló programokkal előzetes bejelentkezés alapján a látogatókat, akik akár Vince-vesszőt is hazavihetnek magukkal. A helyszínek közötti közlekedést borvidéki buszjárat segíti, így akár az összes pincét meglátogathatják a vendégek.

Helyszínek:

 • Pannonhalmi Főapátság Pincészete – Pannonhalma
 • Herold Pince – Pannonhalma
 • Hangyál Pince – Nyúl
 • Cseri Pincészet – Nyúl
 • Babarczi Szőlőbirtok – Győrújbarát
 • Ács György Pincészete – Győrújbarát
 • Pécsinger Szőlőbirtok – Győrújbarát

Az eseményről és a programokról ITT olvashat részletesebben.

 

Pincéről pincére / variációk Vincére – Villány, 2020. január 18.

A villányi szőlősgazdák életében is fontos szerepet játszanak a Vince napi szokások és hagyományok, ugyanis a Szent Vincéhez kötődő hagyomány a Villányi borvidékhez közeli Drávaszögből indult. A borászok – akik szeretik a bort és tisztelik a hozzá fűződő szokásokat – 11 évvel ezelőtt felölelték és közkincsé tették a borvidék drávaszögi területein élő Vince-napi hagyományokat.

Fotó: villanyiborvidek.hu

Az idei évben is színes, tematikus programok várják a vendégeket. A HORDÓS VINCE programban a forgalomban még nem található, hordókban érlelődő borokat mutatják be. Az egész tájat megmutató, négy útvonalon elérhető DŰLŐJÁRÓ VINCE programban busszal lehet bejárni a Villányi borvidéket, és a hagyományos Vince napi áldomás sem maradhat el. A résztvevők felejthetetlen téli tájélményben, izgalmas játékokban, finom borokban és ínycsiklandó falatokban részesülnek. Este pedig több településen VACSORÁZÓ VINCE programajánlatokkal készülnek a házigazdák.

További részletekért kattintson IDE!

Vince-napi borünnep – Mád, 2020. január 18.

Vince- napi szőlővessző vágás, kincskeresés, tőkék megáldása a helyi katolikus és református egyház vezetőivel és forralt bor a Szent Tamás dűlő tetején – így indul a mádi Vince-napi borünnep.  A nap során négy pincészetnél 3-3 bort kínálnak kóstolásra; az Első Mádi Borház & Bisztró pedig ropogós malac csülökkel és almás crumble-lal várja a vendégeket.

Pincészetek:

 • Demetervin
 • HOLDVÖLGY
 • MAD WINE Pincészet
 • Zsirai Pincészet

Részletes program és jelentkezés ITT.

Vince-napi szőlő- és borszentelés Tokajban – Tokaj, 2020. január 18.

Mindenkit szeretettel várnak a Szerelmi Pincesorra, ahol öt egyház képviselője áldja és szenteli meg a szőlőtőkét és az újbort. A hagyományokhoz ragaszkodva először a szőlőtőkét szentelik és áldják meg a papok és lelkészek, majd a tokaji borászok borait. A Vince-napi rendezvényt megtiszteli az Európai Borlovagrend tokaji legátusa is.

Program:

13:00 Szőlőszentelés a történelmi egyházak képviselőivel a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtokon
13:30 Borszentelés a Szerelmi pincesoron
14:00-16:00 “Kocsonya-vásár” és nyitott pincék

 

Vince-nap Mohácson – Mohács, 2020. január 22.

Tradicionális Vince-napra várják a gazdákat, a bortermelőket és borkedvelőket. Mohácson Vince napján megtelik a szőlőhegy: misét tartanak a szőlőhegyi Jakab-kápolnában, majd ünnepélyes metszés következik, végül mulatozás a pincékben.

A 19-20. század fordulója táján a pécsi szőlősgazdák megvendégelték egymást a pincébe, vesszőt vágtak, vízbe tették és a rügyekből próbálták kikövetkeztetni az év időjárását. Némely szőlővidéken kifejezetten azért metszettek meg néhány tőkét, hogy sok bor legyen abban az esztendőben. A bosnyákok a pécsi Gyükés szőlőhegyen a kápolna miséje után hurkát, disznósajtot (kulent) akasztottak a szőlőkarókra, hogy nagy fürtök legyenek. De ezt a mohácsi, szökédi, nagytótfalusi és más helyek szőlősgazdái is megtették, különösen a sokacok. Mohácson a (karácsony utáni) János napi szentelt borral vagy vízkereszt napján szentelt vízzel a szőlő széleit, illetve négy sarkát Vince napján megöntözték. Úgy vélik, sok bor lesz, ha ezen a napon esik az eső. Dávod magyar szőlőművesei a szőlő őszi bekapálásakor eldugtak egy üveg bort, majd ezen a napon kiásták és áldomásul megitták.

Helyszín: Szőlőhegyi rendezvénytér
Program:
11.00: Mise a Szt. Jakab Kápolnában a Szőlőhegyen
11.40: Gyülekező a rendezvénytéren– itt forralt borral és zsíros kenyérrel kínáljuk a megjelenteket
12.00: Ünnepi beszéd – Csorbai Ferenc polgármester / Vesszőszentelés – Bacsmai László plébános
12.30-tól szabad pincejárás  

 

 

 

 

Comments are closed.