11. éve forog februárban minden a furmint körül. A gyújtópont idén is a Mezőgazdasági Múzeumban megrendezésre kerülő Furmint Február elnevezésű sétálókóstoló lesz, de évről évre egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez – ezekből szemezgettünk.

A Furmint Február rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a szőlőfajtára és minél több emberrel megismertesse azt.  Februárban egy egész hónapon át találkozhatunk a furminttal kapcsolatos programokkal és ajánlatokkal. Számos étterem poharazza, borbárok és borkereskedések kínálatában lehet kedvezménnyel kóstolni és vásárolni, valamint sok, a furmint köré épített borvacsorát és borkóstolót szerveznek.

Január 30-án a Fiáker vár mindenkit egy Furmintos Borlapváltó bulival. Ígéretük szerint 20-nál is több tételt poharaznak majd, köztük tízévesnél is idősebb borokat.

Február 6-án a Mezőgazdasági Múzeum ad otthont a száz kiállítóval büszkélkedő Furmint Február sétálókóstolónak, ahol a tokaji pincészetek mellett felsorakoznak somlói, balatoni és határainkon túli furminttermelők is legkedvesebb boraikkal.

Hasonlóképpen sétálókóstolóként kerül megrendezésre február 7-én Miskolcon, 29-én pedig Debrecenben a Furmint Február.

A Vinitusban Budapesten lehet ismerkedni a TR Művek furmintjaival február 7-én.

Február 22-én Tokajban négy helyszínen lehet nyolc pincészet borait kóstolni.

A hónap utolsó hétvégéjén pedig Köveskálon szól majd két napon keresztül minden a furmintról: furmintra hangolt borvacsorák, mesterkurzusok, vezetett kóstolók várják a nagyérdeműt.

A fenti inspirációs, furmintra hangolt események mellett érdemes kedvenc éttermeinknél is körülnézni: többen is a furmint köré hangolják ilyenkor az étlapot is, vagy poharaznak olyan tételeket, amelyeket máskor nem.