A Junibor hazánk fiatal borászgenerációját tömörítő egyesület, amelynek elsődleges céljai között szerepel az egymástól való kölcsönös tanulás és inspirálódás lehetősége, valamint nem utolsósorban segítségnyújtás biztosítása. 2019 végén új tagokat, új elnökséget is választottak, mostanra pedig már az első elnökségi megbeszélés is lezajlott.

Zöldszüret elnevezéssel minden év őszén tartja a Junibor azt a félszakmai rendezvényét, amelyen már körvonalazódni látszik, hogy kik is léphetnek be az egyesület kötelékébe az adott év végén. 2019-ben ezt a kitüntetést a Kunsági borvidék egyik prominens szereplője, Szentpéteri Attila kapta, míg Cseri Barnabás személyében nem csak egy új tagot, hanem egy új borvidéket is avattak a Junibor Egyesületben. A Pannonhalmi Borvidékről ugyanis a Cseri Pincészet második generációs borásza az első, aki abban a megtiszteltetésben részesülhetett, hogy Junibor-taggá vált.

Az új tagok mellett az elnökségben is változások történtek: ifj. Tiffán Zsolt és Babiczki László személyében új arcokat is köszönthetünk az egyesület élén.

Fontos a fogyasztók edukációja és a szakmai tapasztalatcsere is

A közös célkitűzések mellett Babiczki László, a Mátra egyik fő élharcosa abban is reménykedik, hogy az elkövetkező években több mátrai borászt is üdvözölhetnek majd a Junibor tagjai között. Mint mondja, a neve által fémjelzett borászatának sikereit és ismertségét nagyban köszönheti ennek az egyesületnek, illetve az egyesületnek a DiVinoval kötött megállapodásának. Fontosnak tartja, hogy egyesületi szinten tudjanak hatni a fiatalok borfogyasztási szokásaira, meglátása szerint a fogyasztókat edukálni kell.

Babiczki Lászlóhoz hasonlóképpen az oktatás kiteljesedésében látja a jövőt ifj. Tiffán Zsolt is. Szívesen látna a jövőben a Junibor kötelékében olyan fiatal borászokat is – lehetőség szerint minél több borvidékről – akik még csak a kezdetleges szárnybontogatás fázisában vannak. Fontosnak tartja, hogy a Juniborász titulusnak ne csak presztízs-jellege legyen, hanem tényleges szakmai tudást is átadhassanak egymásnak.

Frittmann Péter személyében új elnököt is avatott az egyesület, aki máris nagy lelkesedéssel vetette bele magát a közös munkába. Az első megbeszélésen szóba kerültek a Junibor által immár hagyományosnak mondható szervezések, amelyek között természetesen az idei évben is lesz Zöldszüret, az egyesület tagjainak meghirdetett akkut témát feldolgozó szakmai előadás és közös, határainkon túli szakmai kirándulás is.

Az állandó témakörök mellett Frittmann Péter azt is elmondta, hogy realizálódni látszik egy, a Szent István Egyetemmel kötött megegyezés, amelynek értelmében a Junibor-tagok előadásokat tartanának a felnövekvő borászgenerációnak. Mindemellett folytatódik a DiVinoval való együttműködés, melynek keretein belül hónapokra bontva tartanak tematikus kóstolókat. Az eddigi gyakorlattól némileg eltérően az idei évben inkább a kerekasztal-kóstolókra fókuszálnak: egy adott borvidékről több borász tart majd együttesen kóstolót.

Az előző elnökség alatt kezdődött el az izgalmas, Typical Hungarian Wine elnevezésű projekt, amely szintén az edukációra segítene rá. Az elnevezés egy egyszerű kommunikációs projektet takar: a borbárokba szánt információs kalauz segítségével a külföldi vendégeknek szeretnének segítséget nyújtani, hogy könnyebben igazodjanak el a magyar borvilágban.