A Pireneusok árnyékában, útban Santiago de Compostela felé Franciaország legnagyobb borrégiója izgalmas utakon jár. A feltörekvő Occitanie egyre több kulturális csemegével csábít, a régió ráadásul a borkedvelők Eldorádója.

Ha a Riviéra az extravagáns csillogásé, akkor a vele szomszédos délnyugat-franciaországi régió a rejtett értékeké. Occitanie, azaz Occitania az eretnekek, a híres albigensek földje, ahol a francia és a baszk kultúra kulináris és történelmi hagyományai találkoznak a Pireneusok árnyékában.

Toulouse, Franciaország negyedik legnagyobb városa egyszerre spanyol, olasz és közben mégis vérbeli okszitán, egy sajátos újlatin nyelvvel. Ez a kultúrák metszéspontján fekvő hely eklektikus hatásai miatt akkor is a nosztalgia érzetét keltheti bennünk, ha most járunk ott először. A Garonne folyó partján fekvő finom szépségű települést, mely terrakotta épületeiről kapta a rózsaszín város nevet, a XVII. században épült Canal du Midi köti össze a tengerrel.

Fotó: Florian Calas

Az élet rózsaszínben

A város felfedezéséhez érdemes a kulisszák mögé tekinteni. A Capitole téren álló Városháza impozáns épülete például olyan képzőművészeti kincseket rejt, mely vetekszik a múzeumok kollekcióival. Hasonlóan rejtett kincsnek számítanak a jelentéktelen külsejű vöröstéglás házak homlokzatai mögött pompázó reneszánsz díszítésű polgári udvarházak. A vöröses-rózsaszín épületek mind a mai napig a Toulouse-i polgárság leleményességét hirdetik, akik a város környékének földjein termett gyógynövényből, a középkori festékgyártás legfontosabb alapanyagának számító festőfű, más néven „pastel” kereskedelméből gazdagodtak meg. Rövid sétára található innen a kihagyhatatlan Saint-Sernin-bazilika, mely a Compostelába vezető zarándokút egyik fő látványossága, és az ország legnagyobb román stílusú temploma.

Toulouse ízei

Toulouse kulináris szíve egy első ránézésre felejthető, parkolóházzal egybekötött fedett piacon dobog. A Marché Victor Hugo, vagyis a Victor Hugo piac többszázéves épülete a ’60-as évek modernista ízlésének megfelelően épült újjá. Az első emeleten al fresco éttermek sorakoznak, a földszinten pedig a nagybetűs „francia piac” vár. Itt egy-egy hosszúra nyúlt éjszaka után hajnalban egy-egy pohár pezsgő mellett akár osztrigát is fogyaszthatunk. A piac lelke a kézműves pékáru, melyet a franciák igen komolyan vesznek. A klasszikus baguette elkészítésének módszerét és a felhasználható alapanyagok listáját például törvényben rögzítették, az ez alapján készült ropogós csoda az itt is kapható „baguette de tradition”.

Fotó: Brasserie Les Beaux-Arts

 

Érdemes bevásárolni a kacsa- és libamájból, a különleges sajtokból, a Toulouse szimbólumának számító, ibolyával ízesített süteményekből, de akár élő is csigát is kaphatunk. A finomságokat pedig nem kell hazáig cipelnünk, hiszen a Victor Hugo piac varázsa a spontaneitásban rejlik. Az asztalként használható hordók tetején bárki megteríthet egy rögtönzött ebédre, és kényelmesen falatozhat a piac nyüzsgő forgatagának közepén. Azoknak pedig, akik szeretik a bennfentes információkat, és részletesen is megismerkednének a helyi termelőkkel és áruikkal, érdemes a Taste of Toulouse bor, sajt és csokoládé témákban tartott gasztrotúráira benevezni. Az alapító-idegenvezető Jessica Amerikából költözött Toulouse-ba, miután Chicagóban egy sajt- és borkereskedésben beleszeretett a francia élelmiszerekbe. Angol nyelvű tematikus sétáin a helyiek kedvenc termelőinek standjait látogathatjuk végig, majd fogyaszthatjuk el közösen a beszerzett finomságokat.

Ősi pezsgő a francia újvilágból

A helyi borokra érdemes kiemelt figyelmet szentelni. A dél-francia tartomány ugyanis több mint 260 ezer hektár szőlőterülettel Franciaország legnagyobb borrégiója, a megtermelt francia borok mennyiségének 33%-a innen származik. A legnagyobb apellációk Languedoc és Roussillon, de a régió területén fekszik még az Atlanti-óceán közelében Cahors is.

A világ boratlasza nevezi Languedocot francia újvilágnak, arra a jelenségre utalva, hogy az óriási olcsó szőlőterületekkel rendelkező borvidékre nagy tervekkel érkeznek befektetők az utóbbi évtizedekben. A mediterrán régió adottságai hihetetlenül változatosak: nyugaton az Atlanti-óceán hatása is érvényesül, keleten a Rhône-é, az ültetvények időnként egészen magasra kúsznak fel a hegyeken.

Az atlanti hatás egyik haszonélvezője Limoux appelláció a Carcassone körüli dombokon, amelyet a pezsgők őshazájának is tartanak. Ma Franciaországról beszélve természetes, hogy a champagne-ra asszociálunk először a buborékokról, ám úgy tartják, az itteni pezsgőkészítés korábbra nyúlik vissza, mint a champagne-i. Már a XVI. századból vannak feljegyzések arról, hogy a Saint-Hilaire apátságban készítettek pezsgőt, még ha nem is a ma ismert metódus szerint, s ezzel a legrégebbinek számít a világon – mindez legendának szép, sajnos mostanában többen vitatják… Állítólag Thomas Jefferson annyira kedvelte, hogy mindig tartott belőle borospincéjében. Ma kétféle néven találunk limoux-i pezsgőt: a blanquette olyan pezsgőt jelöl, amely legalább 90%-ban a helyi mauzac fajtából készül, a crémant pedig elsősorban chardonnay és chenin blanc felhasználásával (legalább 40, illetve 20% arányban). Az eljárás ma általában megfelel a champagne-i módszernek, azaz a méthode traditionnelle-nek, de a blanquette készülhet a méthode ancestrale szabályai szerint is, ami – ahogy a neve is mutatja – talán a legrégebbi pezsgőkészítési módszer. Ilyenkor az első erjedés tulajdonképpen nem is fejeződik be, az alapbort maradékcukorral töltik palackba, így tirázslikőr hozzáadása nélkül is végbemegy a második erjedés. Nincs degorzsálás sem, ezért a pezsgő az élesztős szedimenttel együtt kerül forgalomba. A nehezen kiszámítható módszer eltérő stílusokat eredményez – Limoux-ban általában alacsony alkoholtartalmú, sokszor átlátszatlan, a mauzac almás jegyeit erősen mutató pezsgőt kapunk.

Ínyencségek a kathar vidéken

Ha egy romantikusabb helyen szeretnénk elvarázsolódni, akkor irány Carcassonne középkori erődvárosa, mely Franciaország déli részén fekszik a Lourdes-ba vezető útvonalon, csupán egy órára Toulouse-tól és három órányira Barcelonától. A UNESCO világörökségi státuszú hely szó szerint mintha a filmek világából lépett volna elő. A középkori lovagi várkastély számos kosztümös mozi, köztük a Robin Hood forgatási helyszínéül szolgált. A Walt Disney-filmekbe illő, díszletszerű látványt nyújtó lovagi várat szinte érintetlen formában csodálhatjuk meg Viollet-le-Duc, a restauráló építészet leghíresebb francia művelőjének jóvoltából. Munkáját sokan kritizálták, mert túl tökéletesnek ítélték meg a helyreállítást, de mára pont ez az egyik ok, ami miatt annyi turista érkezik Carcassonne-ba.

Fotó: Paul Palau

Az erődváros egy korábbi római erőd romjain épült, és a XIII. századi albigens keresztes hadjárat központja volt. A vár területén ma már csupán 50 lakos él, a turisták száma azonban eléri az évi 2 milliót. A történelmi hangulatú hely a gasztroturisták listáján is előkelő helyen szerepel. A carcassonne-i erődváros falain belül két Michelin-csillagos étterem is várja a látogatókat: a közvetlenül a Cité gótikus temploma, a Saint Nazaire-bazilika mellett elhelyezkedő extravagáns Hotel de la Citéhez tartozó La Barbacane, valamint a l’Hôtel Le Parc étterme, a kortárs designnal berendezett 2 Michelin-csillagos La Table de Franck Putelat.

A városra érdemes hosszabb időt szánni, a Carcassonne körül található kathar vidék ugyanis rengeteg programlehetőséget rejt magában. Apátságai és kastélyai, valamint borvidékei (Minervois, Cabardes, Malepère, Limoux, Crobière, Fitou) könnyen elérhetők az erődvárosból.

Szerző: Fogas Krisztina

A cikk a VinCE Magazin 2019. novemberi számában jelent meg.