A VinCE Magazin 2020-as különszáma 136 oldalban járja körül a természettel összhangban készülő borok témakörét. A szőlőtermesztéstől a tudatos fogyasztásig és újrahasznosításig számos izgalmas téma kerül terítékre: hazai organikus és biodinamikus termelők, amfórás és narancsborok, klímaváltozás és fenntartható szőlőművelés, natúrboros fesztivál, környezetbarát borbárok…

Tartson velünk Ön is a borvilágba tett „zöld” kirándulásunkon!

Múlt és jövő szimbiózisa – organikus és biodinamikus alapfogalmak

Sokáig hippik hóbortjának tartották, ám ma már egyre többen úgy látják, hogy az organikus és biodinamikus borok iránti érdeklődés a nemzetközi borvilág legjelentősebb trendje. Kató András és Kriston Orsolya kicsit közelebbről is megvizsgálja, mit takarnak ezek a kifejezések.

A nem technológiai bor

Simon J. Woolf brit borszakíró Amber Revolution című könyvében több száz oldalt írt a narancsborról, ám a VinCE olvasóinak most négy oldalban megfogalmazta a lényeget, ami egyszerre kézenfekvő és meglepő. Zavaros, kellemetlen, hibás? – akinek a narancsborról csak ezek a jelzők jutnak eszébe, annak érdemes elolvasni a szakértő rövid, velős okfejtését.

Valami történik – a klímaváltozás hatásai a bortermelésre

A klímaváltozásról összegyűjtött adatok újabb és újabb elemzései, a szemünk előtt zajló folyamatok és a jövőre vonatkozó előrejelzések egyértelművé teszik, hogy drámai változások elébe nézünk – erre pedig különösen nehéz reagálnia egy olyan évszázados hagyományokkal bíró és minimum évtizedekre tervező ágazatnak, mint a bortermelés. Romsics László, a VinCE állandó szakmai tanácsadója vizsgálja meg alaposabban a témát.

Palackból dobozba: boros csomagolások újrahasznosítása

Környezetvédelmi szempontból egyáltalán nem mindegy, mibe kerül az elkészült bor. Egyes tanulmányok szerint a palackozás és a csomagolás felelős a bor szén-dioxid-kibocsátásának 42 százalékáért. De vajon létezik-e olyan környezetbarát boros csomagolás, mellyel ez az érték csökkenthető? Van-e választási lehetősége a borásznak és mit tehet maga a fogyasztó, ha fontos számára a környezetvédelem? Csepe Erika ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Természetes borbárok a világ körül

Mindig is működtek olyan borászok, akik a szőlőtermesztés és a borkészítés során a természetes, hagyományos megoldások hívei voltak, csak épp sokáig neve nem volt az így készült boroknak. Az egyre terjedő környezettudatos szemléletmód a borkedvelők érdeklődését is felkeltette a szegmens iránt, s a kereslet hatására egyre több bár kínálatában megjelennek az organikus gazdálkodásból származó, minimális beavatkozással készült tételek. Tóbiás Lilla világ körüli utazásra invitálja az olvasót:  lássuk, hol mi kerül a poharakba!

A VinCE Magazin “Zöld fordulat a borvilágban” című különszáma kapható az újságárusoknál és megrendelhető a kiadónál!