Egy többezer éves történelemmel rendelkező város, ahol még az ateistáknak is eláll a lélegzete, és egy szüntelenül nyüzsgő, multikulti metropolisz a Földközi-tenger partján. Hedonista tippek egy izraeli hosszú hétvégére Jeruzsálemből és Tel Avivból.

Ha keresnénk, se tudnánk még egy olyan szakrális helyet találni a Földön, mint Jeruzsálem. A város, amelyet mindhárom ábrahámi vallás szent városként tart számon, számos magával ragadó történelmi látnivalóval kecsegtet a Siratófaltól a Szent Sír-templomon keresztül a Sziklamecsetig. De igazán akkor szerethetünk bele a városba, ha a turisták által megszállt útvonalról letérünk és hagyjuk magunkat elveszni a keskeny utcák sűrűjében, vagy átadjuk magunkat az illatok csábításának, hogy elvezessenek bennünket az állandóan nyüzsgő piac irányába.

Elmerülve a helyi hangulatban

Ha egyszer belépünk a szűk átjárók által szabdalt Machane Yehuda piacra, nemigen tudunk egyebet tenni, mint sodródni a végtelennek tűnő emberáradattal. Mindeközben néhol azért szagoljunk bele a halmokban sorakozó frissensült babkákba (jeruzsálemi csokoládés kalács), sétáljunk tovább, fogadjunk el egy kóstolót az árusok által kínált ezerféle halva egyikéből, majd üljünk le egy asztalhoz valamelyik szűkös piaci “kocsmában” és onnan szemléljük a zajongó piacot. Aztán keressük meg a legközelebbi kifelé vezető utat és sétáljunk át egy jó vacsorára az alig néhány lépésre található közismert étterembe, a Machneyudába vagy kis testvérébe, a Yudaléba. Utóbbi egy lendületes bisztró, melynek légköréhez az üvöltő zene és a kiabáló pincérek mellett az is ugyanúgy hozzátartozik, hogy vacsoránkat esetleg a konyhapult körül más vendégekkel összeültetve vagy a lejtős utcára kirakott döcögő hordó mellett kell elfogyasztanunk. Ha itt járunk, semmiképpen se hagyhatjuk ki a helyi sajtokkal készült kanafeh-t (cérnametélthez hasonló, a Közel-Keleten elterjedt sült tésztaféle), a barnított vajon készült pisztáciás padlizsánt, vagy éppen a krémes tojássalátával és mustáros savanyított káposztával felszolgált corned beefet.

Fotó: Usplash / Roxanne Desgagnes

Magunk mögött hagyva Jeruzsálem városát egy falatnyi tengerparti életérzésért, az első dolgunk legyen felkeresni Tel Aviv legnagyobb kulturális olvasztótégelyét, a Carmel piacot. A nyüzsgő kofák áradatában meglehetősen fárasztó feladat végigjárni a standok által tarkított utcákat, de mindig akad lehetőség egy kis pihenőre. Az egyik keresztutca sarkán található a környék talán “leghipszeterebb” helye, a Bar Ochel, ahol tényleg a legfrissebb alapanyagokkal dolgoznak – minden egyenesen a szomszédos árusoktól származik. Érkezzünk reggel, délben vagy este, mindig találhatunk valami fogunkra való helyi specialitást, de a shakshukát és a hal-kebabot semmiképpen se hagyjuk ki.

Világlátott séf és fenntartható koncepció

Amikor egy igencsak fiatal, ám világot látott szakács találkozik a farm-to-table koncepcióval, az olyan csodát ad eredményül mint az Opa. A séfnő, Shirel Berger, a Culinary Institute of America képzését elvégezve New York City felkapott éttermeiben kapott munkát, mielőtt a közel-keleti metropoliszban megnyitotta éttermét. A barátságosan minimalista enteriőr mögött egy nagyon tudatos, fenntarthatóságra épülő koncepció áll, hiszen az étterem egy Tel-Avivtól 40 percre található farmról szerzi be az alapanyagokat. Berger csodálatosan játszik nemcsak a különböző zöldségek és gyümölcsök felhasználásával, de egyazon alapanyagból elérhető textúrákkal is. Munkájára mindemellett nagy hatással van az észak-afrikai nemzetek konyhaművészete is.  Az előételek között az egyik legkedveltebb egy marinált szilva, fogunk alatt szétpattanó fekete mustármaggal és némi friss kaporral ízesítve, de a fűszerben gazdag laskagomba „steak” vegán glace-szal is egy olyan fogás az alig 29 éves séfnő étlapján, amiért érdemes a Florentin negyedben található étterembe ellátogatnunk.

Füstöt polip, szegfűszeges kolbásszal?

A Nagyzsinagóga mögött, egy árkádos épületben találunk rá a Santa Katarinára, Tel Aviv egy másik kötelezően felkeresendő éttermére. A konyháját vezető Tomer Agay imádnivalóan ötvözi a tradicionális és modern izraeli konyhát, megfűszerezve azt a Mediterráneum más régióiból érkező inspirációkkal. Az árkádok alatti asztaloknál helyet foglalva beleolvadhatunk a szomszédos éttermek és bárok forgatagába, miközben olyan klasszikusokat csipegethetünk aperitifünk mellé mint az egészben párolt articsóka különböző mártogatósokkal vagy a roppanós retekkel készült ceviche – természetesen a legfrissebb helyi halakból. A kedvenc kreációm a fahéjas-szegfűszeges kolbásszal fűszerezett, enyhén füstös polip volt, amelyet a ress zöldségek tettek igazán összetetté.

Címek:

  • Yudale: Beit Ya’akov St 11, Jeruzsálem, Izrael
  • MachneyudaBeit Ya’akov St 10, Jeruzsálem, Izrael
  • Machane Yehuda piacAgripas St 90, Jeruzsálem, Izrael
  • OpaHa-Khalutzim St 8, Tel Aviv-Yafo, Izrael
  • Carmel piac: HaCarmel St, Tel Aviv-Yafo, Izrael
  • Bar Ochel: HaCarmel St, Tel Aviv-Yafo, Izrael
  • Santa KatrinaHar Sinai St 2, Tel Aviv-Yafo, Izrael

 

Szerző: Csapody Bence