Február 5-én, a Nemzetközi Élelmiszeripari Szakkiállítás, a Sirha Budapest 2020 keretein belül kerül megrendezésre a Bocuse d’Or magyar döntője. Mint mindig, most is óriási a tét: a győztes csapat képviselheti hazánkat a tallinni európai válogatón, 2020 májusában.

„Összenő, ami összetartozik” – mondta el Hamvas Zoltán a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke a megmérettetés sajtótájékoztatóján. Azaz nem véletlen, hogy a Bocuse d’Or magyar döntőjének a Sirha Budapest ad otthont, és hogy ez az együttműködés már intézménnyé nőtte ki magát. Hamvas Zoltán azt is elmondta, hogy nagyon hosszú út van az Akadémia mögött, és többek között a Bocuse d’Or versenyzésnek, és persze a 2016-ban a Sirha Budapesten megrendezett európai válogatónak is köszönhető, hogy Budapest előkelő régiós pozíciót foglal el a világ gasztrotérképén.

A magyar csapat coachaként Volenter Istvánt köszönthetjük, aki 2010 óta vesz részt folyamatosan a Bocuse d’Or versenyeken, eddig négyszer került döntőbe.

Volenter István a sajtótájékoztatón megköszönte a bizalmat, hogy a magyar csapat jövendőbeli coach-a lehet és elmondta, hogy izgatottan várja, hogy ki lesz a győztes, hiszen ez az ő munkáját is jelentősen befolyásolja majd. Amit ígér, az a precizitás és nyugalom; a döntőig ezt tudja biztosítani a versenyzőknek. Nehéz elképzelnie, hogy nem nyúlhat majd bele semmilyen folyamatba, „a reflexeket le kell majd szorítani, furcsa érzés lesz, de izgatottan várom” – tette hozzá.

A magyar döntő meleg előételeként a pisztráng, míg meleg főételeként a fürj lesz a téma. Ez utóbbi komponens azért is nagyon fontos, mivel az európai döntőben is majd a fürj lesz a főszereplő. A húsok mellé a versenyzők számára kötelező felhasználni valamilyen meglepetészöldséget is, ezek a következők lehetnek: káposzta, cékla, karfiol, csicsóka, barna csiperkegomba.

A döntőben a következő jeles séfek mérik össze tudásukat: Veres István (Babel), Palágyi Eszter (Matild Palace), Haraszti Zsolt (Societé), Csik Gábor (Caviar&Bull), Huszár Tibor (Fenyves Szálloda és Konferenciaközpont), Kelemen Roland (Hunguest Hotel Aqua-Sol).