Februári lapszámunkban a világ több csodálatos táját is bejárjuk: az itthoni téli hidegből Új Zéland és Ausztrália hívogató melegségébe utazunk, a tesztünk középpontjában pedig a toszkán borok állnak. Olaszország kincseit nem csak folyékony formában ajánljuk, hanem közelebbről is bemutatjuk Bolgheri szupersztárjait, valamint ahhoz is adunk pár tippet, hogy merre érdemes enni-inni-aludni két borozás között a régióban.

Folyamatosan változó világunkban a borvilág is új kihívások elé néz, így nem megyünk el szó nélkül a klímaváltozás, a technikai vívmányok és borospalackok helyzete mellett sem. Készítettünk interjút Horkay Andrással, hazánk egyik vezető boriskolájának alapító-tulajdonosával, és hozunk még sok kis színest a hazai és nemzetközi gasztro-boros-egyéb szeszesital vonalból is.

 

Mocsárvilágból szupersztárok

Sue Tolson, az olasz borok nagykövete Bolgheri borvidékét tárja elénk. Megmutatja, merre érdemes elindulni, mit érdemes kóstolni, valamint az itt érvényes szabályozási rendszerbe és borstílusokba is beavat. Írásában megismerkedhetünk az egész világon elismert szupertoszkán borok születésével és stílusával.

 

Nem csak bozóttűz

A világ hetedik legnagyobb bortermelő országa a kontinens méretű Ausztrália, de vajon mennyire ismerjük a borait? A 146 ezer hektáros bortermő terület diverzitását járja körül cikkében Furka Dávid, és pár mondat erejéig megemlékezünk a szűnni nem akaró bozóttűz borvilágot ért hatásairól is.

Fotó: Joey Csunyo / Unsplash

 

„Ez nem pozíció, hanem misszió“

Az első magyar WSET-diplomások egyike; több, mint egy évtizede oktat és tart kóstolókat, tréningeket, előadásokat itthon és külföldön egyaránt. Hat évig volt az Országos Borszakértő Bizottság elnöke, 2019-ben a Magyar Sommelier Szövetség neki ítélte Az év oktatója Par Excellence-díjat. Interjúnkban Horkay Andrással beszélgettünk arról, hogy kinek, miért és kitől érdemes a borról tanulni?

Fotó: Alexander Csomor

 

Trendi a brandy?

Növekedés, sokszínűség és innováció jellemzi a párlatok világát meghatározó trendeket 2020-ban. A fogyasztók az egyediséget keresik, a párlatkészítők pedig termékfejlesztéssel szolgálják ki a változó igényeket. Reneszánszukat élik a kézműves lepárlók és több italkategória is új fejlődési pályára állt.

 

Bor nélkül a Valentin-nap sem az igazi!

Bár sokan csak legyintenek a külföldről importált “szerelmesek ünnepére”, egy kis kedveskedés nem árt meg senkinek. Valentin-napi meglepetésként, vagy csak úgy, egy februári péntek méltóképp lezárásához szedtünk össze boros tippeket Palacknyi szerelem cikkünkben.