Bár Csehországot elsősorban söreiről ismerjük, a globális felmelegedés hatására bortermő vidékei is egyre gyarapodnak és egyre sikeresebbek az itt megtermelt borok. Érdemes új szemmel nézni az északiakra, megismerkedni borvidékeikkel, borászataikkal.

Tizedik alkalommal ítélték oda az Év borászata-díjat Csehországban. Ezúttal a 2019-es év vonatkozásában a VICAN családi pincészet diadalmaskodott, amely emellett megnyerte a közepes méretű borászatok kategóriáját is.

A VICAN családi borászat egyszerre modern és fiatalos, Pálava szívében fekszik. Foglalkoznak fehér- és vörösborokkal, a pince specialitását pedig a grúz hagyományokból táplálkozó kvevri-technológiával készülő borok adják. A Vican család a borok mellett a helyi hagyományok ápolására is nagy hangsúlyt fektet.

 

„Azt szeretem ebben az elismerésben legjobban, hogy itt nem csak a borokat értékelik, hanem az egész borászatot, a saját maga komplexitásában. Méltó viszonzása ez a díj a befektetett energiáknak és gyönyörű reklám az egész pálavai régiónak.“ – mondta el Tomáš Vican, tulajdonos, a díj átvételekor.

Az évi maximum 50 ezer palackot előállító kis borászatok között a Gala Vinařství, a 250 ezer palack felettiek között pedig Vladimír Tetur zsebelhette be a legjobbnak járó díjat.

 

forrás: Vino&Styl

képek: Vican Facebook