Az égető napnak, hosszantartó szárazságnak, tomboló szélnek, jégesőnek, a hirtelen lezúduló óriási mennyiségű csapadéknak, a szélsőséges időjárási hatásoknak mind-mind ki vannak téve a szőlőültvények is, és ehhez még hozzájön az általános felmelegedés. Ezért is lehetett a csopaki Olaszrizling szerintünk kétnapos eseményének központi témája idén a klímaváltozás. A rendezvény házigazdái és helyszínei ismét a Jásdi Pince és a Szent Donát Birtok volt.

Szélsőséges körülmények között is lehet jó borokat készíteni – ezt a rendezvény egyik házigazdája, Jásdi István borász mondta a szakmai program tapasztalatait összegző sajtótájékoztatón. Itt ugyanis nem csak előadások hangzottak el az olaszrizlingről, illetve a klímaváltozásról, hanem a huszonhat résztvevő bemutatta szélsőséges időjárási körülmények között készített borát is. A borász szerint ezek azt igazolták, hogy ha nem is könnyű, de komoly szakmai munkával a gyengébb évjáratokból is lehet jó borokat készíteni.

Arról, hogy a szőlősgazdák, illetve a borászok miképpen tudnak alkalmazkodni az új helyzethez, Bakó Ambrus beszélt. Ezzel kapcsolatban számos kísérletet végeztek már kutatók. A sajtótájékoztatón az eddigi eredményekről, valamint a gyakorlati tapasztalatokról adott összegzést a borász.

A kutatások alapvető célja az alkoholtartalom megfelelő keretek között tartása úgy, hogy a savtartalom, illetve a ph-érték az ideálishoz közelítsen. Elmondta, a kísérletek igazolták, hogy vízgazdálkodás szempontjából fontos feladat a talaj takarása. A szüreti időpontnál egyre többen alkalmaznak sikeresen lépcsőzetes megoldást. Ennek egy extrém változata, amikor a zsendülés idején zöld szüretet tartanak, a szőlőt egy speciális technológiával dolgozzák fel, ezáltal egy alacsony alkohol-, de nagyon magas savtartalmú lét nyernek. Ezt 10-15 százalékban hozzáadják az aromatikailag megfelelő időpontban szüretelt szőlőből készült borhoz, amelynek eredményeképpen készült házasítás paramétereiben harmonikusabb bort eredményez.

Egy másik kísérlet szerint a fehér szőlőt korábban szedik le és 24 órán át kénezés nélkül, lehetőség szerint hűtés mellett, oxidációtól védve, héjon áztatják. Ennek során a tapasztalat azt mutatja, hogy a nem teljesen érett szőlőben olyan biokémiai folyamatok játszódnak le, amelyek hasonlóak ahhoz, amelyek a teljes érés során mennek végbe.  Eredményül olyan aromát kapnak, mintha még néhány hétig fenn hagyták volna a szőlőt.

Németországban kiemelten is foglalkoznak a klímaváltozás szőlőtermesztést érintő hatásaival. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatait Gyukli Krisztián borász osztotta meg a hallgatósággal, aki több mint egy évtizedig volt munkatársa egy vezető német kutató intézetnek. Ott egy külön osztály foglalkozott a borászatot érintő klímaváltozás kérdéseivel. Elmondta, hogy Baden-Württemberg tartományban száz hektár szőlőre jut egy meteorológiai állomás, amelyek adatait egy központi számítógép dolgozza fel.  A tartomány kétezer szőlősgazdája önkéntesen szolgáltatja be a vegetációs paramétereket az intézetnek. Ez a két információ lehetővé teszi, hogy időben reagáljanak minden olyan változásra, ami beavatkozást igényel. Az intézet havonta publikálja a szakmai tudományos eredményeket, amelyeket aztán a gazdák beépíthetnek a gyakorlati munkájukba. Nálunk egyelőre még hiányzik ez a fajta segítség. Ebben változást hozhat majd az a várhatóan még az idén megalakuló szövetség, amely széleskörű információkkal láthatja majd el a szőlőtermesztőket.

A sajtótájékoztatót követően három, különböző  borvidékről érkezett borászt kérdeztünk arról, hogy ők hogyan reagálnak a klímaváltozásra. Gál Lajos egri borász elmondta, hogy ő már a legutóbbi olaszrizling telepítésnél is figyelemmel volt erre, ezért választott ehhez egy délkeleti fekvésű területet, amelyet délután hat óra után már egy erdő árnyékol, ennek eredményeképpen a savak és az aroma is megmarad a borban.  Ezen kívül fontosnak tartja, hogy több klónt alkalmazzanak, amelyek eltérően tudnak reagálni a különleges időjárási körülményekre.  Az olaszrizling a termőhely egyediségét hozza át,  nem sok ilyen fajta van, véli az egri borász.

Szászi Endre, a Szent György-hegyi Szászi Birtok tulajdonosa szerint manapság már sem a szőlőben, sem a pincében nem lehet rutinból dolgozni, folyamatosan kell reagálni a változásokra. Náluk ez nem újdonság, hiszen húsz éve bio ültetvényeik vannak, természetközeli módszereket, valamint ennek részeként spontán erjesztést alkalmaznak. Ettől is mások a boraik minden évjáratban.

Somlón is érzékelhető a klímaváltozás hatása. Kis Tamás, a Somlói Vándor Pince tulajdonosa úgy véli, hogy minden szélsőség ellen másképp kell védekezni. Fontosnak tartja a talajtakaró növényzetet, az olyan zöldmunkát, amely egyszerre  nyújt védelmet a nap, valamint  bizonyos fokig a jégeső ellen. A szigorú növényvédelemnek pedig a betegségek megelőzésében van nagy szerepe.

A sajtótájékoztatót követően a borbarátok a Jásdi Pincében és a Szent Donát Birtokon sétálókóstoló  keretében huszonhat borászat olaszrizlingjeit ízlelhették meg. A fajta sokszínűségét mutatja, hogy szerepelt a kínálatban reduktív fröccsbor ugyanúgy, mint komoly hordós tétel. Így volt például somlói narancsbor Csetvei Krisztinától, hétéves érlelésű pezsgő a Szent Donát Birtoktól. Zárásként – a teljesség igénye nélkül – néhány a különösen emlékezetes tételek közül: Szászi Birtok Kabócás, Gál Lajos  Kántor-Tag, Borbély Bács-Hegy,  a Somlói Vándor Pince, a 2Ha Szőlőbirtok olaszrizlingje és egy igazi különlegesség, a Villa Tolnay welschrieslingje 2014-ből.

Szerző: Erős Zoltán