A hetek óta tartó feszült hangulat a március 11-én kihirdetett vészhelyzettel csúcsosodott ki: többek között bizonytalan ideig nem szabad száz főnél nagyobb beltéri rendezvényt tartani, miközben egyre többen döntenek az önkéntes szobafogság mellett. Az ilyenkor mindenkiben előtörő kétségek leküzdésére mi most ajánlunk pár alternatívát, amely új szintre helyezheti az eddig jól bevált boros élményeket.  

 

Elhalasztott boros rendezvények, kóstolók, fesztiválok; marad tehát egyelőre az otthoni négy fal, miközben odakint ezerrel csicsergik a madarak, hogy tavasz van! Pezseg az ember vére, menne… és hát miért is ne tehetné, még ha csak képzeletben is?

(22

Ennyi a borvidékeink száma, azaz papíron 22 borvidékünk várja egész évben, hogy felfedezzük őket. Azért papíron, mert bár a tapasztalat azt mutatja, hogy mi úgy isten igazából nyáron és ősszel szeretünk borturistáskodni, azt is leginkább összekötve egy kis Balatonban való lubickolással, igazság szerint a kis létszámmal dolgozó, vagy éppenséggel egy lelket számláló butik borászatok télen és kora tavasszal érnek rá leginkább látogatót, vendéget fogadni. A korán beköszönő jó időnek hála a metszésnek már vége, a nedvkeringés viszont még nem indult be, rendezvényekre sem kell járni, az előző évi szüreti termés is még békésen pihen a hordóban. Ne kerteljünk: a borász ilyenkor többé-kevésbé ráér (és megkérek minden borász olvasót, hogy ne dobjon rám ezért a kijelentésemért követ). Kipihent és türelmesebb, mint mondjuk amikor a szüret kellős közepén toppanunk be egy pohárkára, bár azért érkezésünk előtt odatelefonálni mindenképpen üdvös és megóv minket az esetleges csalódástól.

Tippek:

  • Etyek fél óra autózással elérhető Budapestről
  • Egerben a számtalan borospince mellett ott a vár; valamint fenséges gasztro- és fürdő lehetőségek csábítanak maradásra, ez tehát akár több napos programnak is kiváló
  • Tokaj bizonyos részein csak a 30-as mobilszolgáltató működik, így aki végképp kerülné a pánikhangulatot és nem rendelkezik ilyen telefonszámmal, feltétlenül foglaljon magának szállást Háromhután.)*

 

Minden napra valami új

A statisztikák szerint a magyarok jelentős része a nagybevásárlásokhoz köti a borbeszerzést is, így előszeretettel bújja a hiperek polcain a sok ismeretlenül is ismerős címkét. Felejthetetlen örömöket nyújtott nemrégiben egy palack bor? Bár a hiper- és szupermarketek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a mindennapi ivóborokon felüli választék bővítésére, érdemes új beszerzési forrásokat is keresni. A legtöbb borászatnak marketingre nincsen ideje, webshopra viszont annál inkább: nem ördögtől való a gondolat tehát, hogy válasszunk magunknak pár kincset ezúttal online. Mindeközben pedig nyugtathatjuk magunkat azzal is, hogy az adott borászat webshopjában pinceáron vásárolhatjuk meg az áhított tételt, kényelmesen a fotelből, az otthon biztonságából – az ajtónkig szállítva.

Bizonytalankodunk? ne habozzunk felhívni a honlapon megadott telefonszámot, ahol minden bizonnyal választ kapunk kérdéseinkre.

 

 

Gondold újra

Elmaradt a várva vált síelés vagy kirándulás? A közelmúlt eseményeit megsínylik a hazánkat potenciálisan exportpartnernek tekintő külföldi pincék is, javítsunk tehát az értékesítési mutatóikon! Egy kis guglizás és pillanatok alatt találunk olyan kereskedőket itthon is, akik kifejezetten olasz, spanyol vagy francia, sőt, akár horvát-szlovén-montenegrói borok forgalmazására szakosodtak – legyen szó akár online-, akár hagyományos boltról. Egészségügyi szempontból is érdemes a kiskereskedést választani: kevesebb ember fordul meg ott, nincsen bevásárlókocsi és könnyebben lehet tisztán tartani. Felejtsük el a lisztet és az olajat, kutassuk fel a netet autentikus receptek után, vásároljunk be és bízzuk a szakavatott kereskedők kezeibe magunkat, hogy bearanyozzák az esténket! Ne féljünk megteremteni magunknak a mi kis áhított miliőnket és ha társaságra vágyunk, hívjuk át szeretteinket, barátainkat. Éljünk a lehetőségeinkkel: lassítsunk, vegyünk vissza a mindennapos rohanásból, varázsoljuk ünneppé az így kialakult kényszerhelyzetet.

Egy-egy utazás, boros rendezvény, hétvégi lazítás a fárasztó órákat, napokat jelentő munka jól megérdemelt gyümölcsei. Ez azonban nem kell, hogy tiltott gyümölcs legyen: tervezzük újra a programjainkat szűkebb körben, ne sajnáljunk magunktól  a finom falatokat és kortyokat, alkalomadtán kényeztessük magunkat minőségi borokkal, amelyekkel eddig csak távolról mertünk szemezni.

 

 

Extra-tipp borászoknak: Virtuális kóstoló

Egy kicsit rugaszkodjunk el a hétköznapoktól: miért is ne lehetne virtuális kóstolót tartani az elmaradt borkóstoló helyett? A borászsimogatás mostanában nem biztonságos móka, szállítócégek viszont mérsékelt áron visznek el egy karton bort az ország bármely pontjára. Egy kis szervezés, Facebook-esemény, sok buborékfólia, némi csomagolás, kis képzelőerő, egy kis technika… és voilá! Nem is olyan nagy ördöngösség virtuális, beltéri borkóstolót tartani , akár több száz embernek.

 

*A cikk megírása óta eltelt időszakban az 1. pontban ajánlott program helyett mi is azt kérjük mindenkitől, hogy azért, hogy minél előbb élvezhesse az önfeledt bortúrázás örömeit, maradjon otthon.

 

írta: Kalmár Borbála