VinCE Magazin

Elindult a nevezés a Semmelweis Egyetem Bora borversenyreA Semmelweis Egyetem Borát szakmai verseny keretében választják ki; az egyetem az országos borverseny meghirdetésével 2010 óta támogatja a hazai borkultúrát.
A bírálóbizottságban az egyetem munkatársai, minősített borbírák, valamint szakújságírók vesznek részt. A versennyel az egyetem a tehetséges, minőség iránt elkötelezett borászoknak biztosít bemutatkozási lehetőséget, a nevezett borok pedig a „Semmelweis Egyetem bora” megtisztelő címet nyerhetik el egy évre.
Az egyetem a kategóriagyőztes borokat egy éven keresztül, a következő, 2021 tavaszi borverseny eredményhirdetéséig reprezentációs célokra, elsősorban exkluzív ajándékként használja.

A meghirdetett öt hivatalos kategória:

  • Kárpát-medencei fehérbor
  • Kárpát-medencei vörösbor
  • Világfajta fehérbor
  • Világfajta vörösbor
  • Desszertbor
Kárpát-medencei borok kategóriában a több száz éve Közép-Európában termesztett, illetve a magyar kutatók által nemesített vörös, illetve fehér szőlőfajtákkal lehet pályázni, úgy mint olaszrizling, furmint, cserszegi fűszeres, irsai olivér, leányka, királyleányka, kabar, góhér, hárslevelű, zengő, zenit, zéta, zeusz, kéknyelű, juhfark, rózsakő, budai zöld, bakator, balafánt, kékfrankos, kadarka, fekete leányka, purcsin, ezerjó, de nevezhető bármely újabb hazai nemesítés is, illetve olyan házasítások, amelyek ezekre a fajtákra építkeznek elsősorban, például bikavér, egri csillag.
A világfajta borok kategóriába várjuk a világszerte ismert és termelt szőlőfajtákból készült fehér-, illetve vörösborokat.Fajták, amelyekkel ebbe a kategóriába lehet nevezni: elsősorban cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah, pinot noir, sauvignon blanc, chardonnay, rajnai rizling, sárgamuskotály, zöld veltelini, pinot blanc, pinot gris, de az egyetem vár minden olyan fajtabort, illetve házasítást, amely valamilyen nemzetközi fajtából készült, legyen az malbec, sangiovese vagy akár egy chenin blanc.

Nevezés

A nevezés díjtalan!

A bormustrát 2020. május 14-én rendezi meg a Semmelweis Egyetem, a díjátadót május 28-án tartják.A versenyre a borokat (3 palack/bor) 2020. március 26-tól várják. A beküldés határideje 2020. május 12. 12 óra.

A versenyszabályzat és a nevezési lap a Semmelweis Egyetem honlapjáról letölthető.

 

Comments are closed.