A Decanter Magazin összeszedte a legérdekesebb online elérhető boros tematikájú filmek listáját, ezúttal ezekből szemezgettünk, illetve kiegészítettük egy saját ajánlóval is.

 

Sour Grapes 2016

A dokumentumfilm a borvilág egyik legnagyobb csalóját mutatja be a nézőknek: Rudy Kurniawan borhamisításait aukciós házakon keresztül értékesítette és ezzel csalt ki több milliónyi forintnak megfelelő összeget a jóhiszemű emberektől. A film egyaránt bemutatja Rudy gazdagokkal és híresekkel való kapcsolatát, valamint mélyre ás a megtévesztés mögött húzódó szálakban.

Elérhető a Netflix kínálatában.

 

 

A Year in Champagne 2014

Bovidéki kalandozások a kistermelőktől egészen az olyan illusztris nagyokig, mint pl. Bollinger, amely ház egyébként nem áll nyitva a borturisták előtt. A film a kulisszák mögül lépésről lépésre mutatja be, hogy hogyan készülnek az oly becses buborékos italok.

Elérhető az Amazon Prime-on.

 

A Year in Burgundy 2013

A film Burgundia hét illusztris termelőjén keresztül mutatja be, hogy milyen az élet a világ egyik leghíresebb borvidékén. A történet a négy évszak viharos váltakozásain keresztül enged bepillantást Budgundia szentimentális oldalába.

Elérhető az Amazon Prime-on.

 

Bottle Shock // Borban az igazság 2008

Fikcióval vegyített igaz történetet dolgoz fel az Alan Rickman (Steven Spurrier) főszereplésével készült film. A történet középpontjában a legendás 1976-os párizsi vakkóstoló áll, ahol a kaliforniai borok győzedelmeskedtek a franciák felett. A film csak nagyjából pontos, mégis nagyszerűen mutatja be az 1970-es évek Kaliforniáját és a borkészítés izgalmát és légkörét.

Elérhető magyarul streaming oldalakon is.

 

Újrakezdők 2018

A dán vígjáték valószínűleg nem igaz történetet dolgoz föl, bár akár az is lehetne. Peter nyugdíjazás előtt áll, felesége Helle alig várja, hogy végre élvezhessék a megérdemelt pihenést. Peter viszont utolsó munkanapján váratlan bejelentéssel lepi meg feleségét: közli, hogy borkereskedő szeretne lenni és az összes megtakarítását egy osztrák szőlőskertbe fektette.

Elérhető az HBO Go-n.

 

Eredeti Decanter cikk és még több filmajánló itt.