Márciusi lapszámunk középpontjában a nők állnak: borászok, üzletasszonyok, véleményvezérek. Megosztják velünk sikerélményeiket és kudarcaikat, beszélnek arról, hogy milyen nőként helytállni egy ilyen férfiasnak titulált szakmában.

 

Elhozunk világhírnévre szert tett női séfeket; megmutatjuk, hogy hogyan töltötte pár napját nálunk egy indiai és egy kanadai borszakértőnő, ellátogatunk az Angyal Pincészethez. Tesztszekciónkban ezúttal az olaszrizlingé a főszerep: honnan ered, milyen megítélése van itthon és mi vár rá a klímaváltozás után?!

Sokszínű olaszrizling

Tesztszekciónkban zömében hazai és pár külföldi prémium olaszrizlinget kóstoltunk: szárazat, édeset, hordósat és reduktív iskolázásút. Szabó Zoltán egy izgalmas kutatásra hív cikkében: utána járt, hogy honnan ered és vajon merre tart a fajta a klímaváltozás árnyékában? Február elején szokás szerint az olaszrizlingről volt hangos Csopak: a legjobb hazai olaszrizling-termelők sétálókóstolóján mi is ott voltunk, erről Ádám Boglárka tollából hozunk egy beszámolót.

A Disney-meséken túl

Le a kalappal minden nő előtt! Nem volt könnyű kiemelni csupán néhányat hazánk legnevesebb borásznői, borszakértő hölgyei közül, de megpróbáltuk: Szabó Editnek mondták tollba történeteiket a borász hölgyek, Csepe Erika pedig elhozza kis országunk legjelentősebb női véleményvezéreinek történeteit. Vancsik Ivettnek páros interjúban nyílt meg Herczeg Ágnes és Natasha Huges MW, a borászportréban pedig ezúttal Barta Annáról és Újvári Vivienről olvashatunk.

Dél-Amerika

Sover Renáta bejárta széltében és leginkább hosszában Chilét, szétnézett Argentínában és mindezt megírta nekünk egy remek élménybeszámlóban! A borászok arrafelé őszinte lelkesedéssel használják ki, hogy az ország bármely területéről készíthetnek bort és kísérletezhetnek a különböző szőlőfajtákkal, hiszen nem köti a kezüket egy francia vagy magyar mintára készült szigorú bortörtény.

“A legszentebb cél, hogy a bor finom legyen”

A tokaj-hegyaljai Angyal Borászat családi körből született: azóta többször léptéket váltottak, de a legfőbb értéket, a közvetlenséget és a bensőséges hangulatot a borokban és a pincészetben is megőrizték. Pincelátogatásunkkor ezúttal Rátkán jártunk: Megyeri Sára hozza el a tokaji borászat történetét.