Míg állítólag a merlot a legjobb bevezető bor a vörösborokkal éppen csak ismerkedők számára, szerintem a pinot noir az igazi aduász. Egy bor, amely ugyanolyan jól csúszik, amikor olyan időjárási viszonyok uralkodnak, hogy szabad ég alatt tűz nélkül is elkészül a tükörtojás bármely fém felületen, vagy éppenséggel jegesmedvék vacognak az ablakok alatt. (Kis túlzással élve az elmúlt napokban mindkét szélsőség bekövetkezett.)

 

Ismerek olyan borászt, aki ha tehetné, csak pinot noirt telepítene minden dűlőjében, mert állítása szerint nincsen még egy olyan szőlőfajta, amely ilyen hűen tükrözné a termőhelyi sajátosságokat. A leginkább kedvelt hasonlatom szerint viszont a pinot noir olyan, mint egy szépen felöltözött, jól sminkelt nő: bárhová lép is az utcán, mindenhol irigykedő pillantások kísérik, miközben otthon seperc alatt tör belőle elő a hisztérika és hosszas, türelmes bánásmódot igényel.

Meglátásom szerint a pinot noir a fehérboros hívők számára ugyanúgy ajánlott, mint a keményvonalas borivó szakma rejtélyeibe éppen csak be-bekacsintó bátor kezdőknek: lehet könnyed, gyümölcsös, selymes, a színében ezerszínű szikra csillog, a belbecs pedig képes elvarázsolni gyermekkorunk gondtalannak tetsző szivárványvilágába. És ha esetleg nem éri el a kívánt hatást, aggodalomra akkor sincsen semmi ok: a pinot noir ugyanis egyszer ilyen, másszor olyan. Érdemes tehát belőle betárazni otthonra minimum egy kartonnal és félévente kibontani egy palackkal: lehet, hogy amit imádunk idén, jövőre morcosban adja elő, de mindezt csak azért, hogy két év múlva megcsodálhassuk teljes pompájában.

A hirtelen ránk szakadt szabadidőben pedig most itt az alkalom, hogy saját magunk sommelier-jévé váljunk, elő tehát azzal a fentebb említett karton borral és a fakanallal! Lássuk, milyen ételekkel működik Fiona Beckett szerint leginkább a pinot!

 

 

Ugyan ő nem gondol a főzéshez való borpárosításra, én azonban mindenképpen egy kellemesen behűtött blanc de noirs champagne verziót javasolnék a konyhai tevékenység eme új szintjére való emeléséhez. Ha mellőzzük a gyakori kóstolgatást, ebben az esetben teljesen mindegy, hogy mi rotyog a fazékban, a champagne mindenhez passzolni fog.

 

Könnyed, friss – alapborok, gyengébb évjáratok

 • sonka, hideg húsok, paték, terrinek
 • tejszínes vagy mustáros ételek
 • kecskesajt, spárga, zöldborsó

 

Édesebb, gyümölcsösebb – Új Zéland, Chile vagy Kalifornia tételei

 • kicsit fűszeresebb ételek, pl. pulled pork, lazac vagy tonhal
 • cékla
 • meggyet és fügét tartalmazó ételek

 

Selymes, elegáns – burgundiai stílusú pinot noirok

 • sültcsirke, bárányborda, roston sült malac
 • carpaccio
 • gombás rizottó, vagy egyéb, erdei gombás ételek

 

Gazdag struktúra, telt test – melegebb évjáratok tételei

 • marha, steak, sült liba
 • brie és hasonló sajtok, olívabogyó
 • kéksajtok, mint pl. gorgonzola dolce

 

Érlelt tételek – régebbi évjáratok

 • vad szárnyasok, pl. fácán
 • szarvasgombás ételek

 

 

Nincsen otthon pinot noir, pedig jól jönne? Íme néhány lehetőség és mind házhoz is kérhető!

Etyeki Kúria – több, különböző évjáratú pinot noirt is  kínálnak a webshopjukban, illetve most vertikális virtuális kóstolócsomaggal is várják a pinot noir szerelmeseit.

Bussay PinceBussay Dóri személyes kedvence a fajta, érdemes kipróbálni mit tud a keze alatt

St. Andrea palackkal is kérhető, de aki borválogatás részeként tárazna be belőle most egy online borkóstoló élményével lehet gazdagabb

Francia boroka Bortársaság közel száz tételt kínál

Chilei, amerikai és új zélandi borok aborbolt.comtól (vagy osztrák és német ínyencségek)

 

VinCE-tipp:

Champagne – főszerkesztőnk egyik kedvelt tétele Paul Bara Grand Rosé de Bouzy-ja, amely 70% pinot noirt tartalmaz.

 

szerző: Kalmár Borbála